FOTO: YOUTUBE
22/08/2021 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Локалне групе преузеле од талибана контролу над три округа

Жестоки сукоби између локалних група и талибанских снага се настављају, а обје су стране претрпјеле велике губитке, објавио је "Tolo News", позивајући се на локалне изворе

Контролу над три округа у афганистанској провинцији Баглан од талибана су преузеле снаге повезане с бившом администрацијом и локалним групама, преноси Анадолија.

Жестоки сукоби између локалних група и талибанских снага се настављају, а обје су стране претрпјеле велике губитке, објавио је "Tolo News", позивајући се на локалне изворе.

Као резултат сукоба, контролу округа Пуле Хисар, Дех Салах и Андараб у провинцији Баглан, сјеверно од главног града Кабула, преузеле су снаге повезане с бившом администрацијом и локалним групама.

У поменута три округа живи око 100.000 људи, углавном Таџикистанци.

Наведено је да је ово био први сукоб између странака након што су талибани, који су углавном паштунске етничке припадности​​​​​​​, преузели контролу над Кабулом.

Талибани тренутно контролишу 33 од 34 провинцијска центра у земљи, док је Пењсхир, на сјеверу Кабула, једина афганистанска покрајина која још није била под талибанском влашћу, заједно са свим својим окрузима.

Локалне групе контролишу мали број округа у провинцијама као што су Кабул, Парван, Каписа, Маyдан Wардак.

У разговору за "ББЦ Персиан", портпарол талибана Мохаммед Наим говорио је о ситуацији у Пењсхиру те поручио:"Проблем Пењсхира ћемо ријешити или дијалогом или примјеном силе".

Наводи се да је Пењсхир тешко заузети због планинских и неравних увјета терена.

Ахмед Масуд, син познатог афганистанског команданта Ахмада Схаха Массоуда из Пањсхира, који се опирао совјетској окупацији, изјавио је да је он на челу локалних група формираних у провинцији Пањсхир и позвао је народ да се "бори против талибана" .

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:54