/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
24/01/2022 u 19:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министри осудили агресивност Русије и понудили дијалог

Министри ЕУ су у саопштењу ставили до знања да би "даља војна агресија Русија на Украјину имала масовне последице и тешку цијену" за Москву

Министри иностраних послова Европске уније нагласили су данас у Бриселу да је "европска безбједност недјељива" и затражили од Русије да смањи заоштравање, "агресивне акције и пријетње Украјини" и предложили да се уз поштовање међународног права покрене конструктиван дијалог кроз међународне механизме, јављају агенције преносе медији.

Министри ЕУ су у саопштењу ставили до знања да би "даља војна агресија Русија на Украјину имала масовне последице и тешку цијену" за Москву.

Сажимајући закључке шефова дипломатија ЕУ, високи представник Жозеп Борел је објаснио да припрема "санкција широких размјера" има за циљ да Русију убиједи да смањи затегнутост, повуче трупе како би онда били могући преговори у оквиру Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), Савјет НАТО-Русија, као и разговоре у оквиру "Формата Нормандија" за рјешавање украјинске кризе.

А, по његовим ријечима, сва дипломатска дјеловања ЕУ биће усредсријеђена на то да Москву увјере да је дијалог нужан.

Борел је рекао да Американци спремају писмени одговор на захтјеве Русије да се Запад писмено обавеже да неће ширити НАТО на Украјину и тамо стварати војно упориште као пријетњу Русији, и нагласио да чланице ЕУ заједно с Вашингтоном раде на утврђивању полазишта и начела америчког одговора Москви.

Високи представник ЕУ је подвукао да Украјина има право да као слободна земља одлучује како ће заштити своју безбједност и саопштио да је Унија одобрила Кијеву бесповратну помоћ од 1,2 милијарде долара за јачање стабилности те земље.

Борел је додао да ће ЕУ Украјини дати и 35 милиона евра за обуку украјинске армије.

Он је саопштио да ЕУ не види разлоге за повлачење дипломатског особља из Кијева и тиме одговорио на питање новинара да ли је данас од америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је видео везом учествовао на засједању министара ЕУ, добио неке додатне информације о разлозима саопштење Вашингтона да повлачи особље из амбасаде у Кијеву.

Борел је додао да је Блинкен објаснио да САД нису одлучиле да повуку дипломатско особље из Украјине, већ да су само предочиле да они званичници који немају битне функције могу да одлуче да ли ће напустити Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:25