mobilni telefoni telefon djeca / - FOTO: PEXELS
13/06/2024 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mjera bez presedana u jednoj evropskoj zemlji: Francuska zabranjuje djeci mobilne telefone

Emanuel Makron će podržati predloženu zabranu korišćenja pametnih telefona za mlađe od 11 godina i društvenih mreža za mlađe od 15 godina širom Francuske.

Francuski predsjednik podržava predloge iznijete u izvještaju ranije ove godine od strane panela eksperata koje je naručila Jelisejska palata usred sve veće zabrinutosti zbog negativnih efekata upotrebe tehnologije i društvenih medija na djecu i tinejdžere.

Makron je to pitanje uvrstio u svoju predsjedničku agendu početkom godine usred pada rejtinga odobravanja.

Ali nema riječi o tome kako bi takva opšta zabrana bila sprovedena, a zakonodavci sada treba da odluče koje aplikacije će se kvalifikovati za zabranu i da iznesu sitnije detalje o sprovođenju preporučenih mjera.

Preporučeno je da se svoj djeci mlađoj od 11 godina ne smije dozvoliti da koriste pametni telefon i da im se ne smije dati pametni telefon sa pristupom internetu prije 13. godine.

Aplikacije na društvenim mrežama bi trebalo da budu zabranjene za sve mlađe od 15 godina, dodaju, a maloljetnici stariji od 15 godina treba da imaju pristup samo platformama koje se smatraju "etičkim" – iako u izvještaju nije precizirano koje bi platforme bile isključene iz takvih ograničenja.

Trenutno nema vremenskog okvira za donošenje novog zakona i nejasno je u kojoj mjeri bi on slijedio preporuke stručnjaka.

Grupa je rekla da bi svi budući potezi trebalo da se fokusiraju na pooštravanje pravila za tehnološke kompanije.

Način na koji će takva zabrana biti sprovedena ostaje nejasan, a komentatori su podijeljeni oko toga da li će proizvođači aplikacija i tehnološke kompanije biti primorani da ugrade starosna ograničenja u svoje aplikacije ili će roditelji snositi odgovornost za sprovođenje zabrane kod kuće.

Neki alati za ograničavanje vremena na ekranu i vremena rada na aplikacijama društvenih medija su već ugrađeni u većinu pametnih telefona, ali ta ograničenja korisnik može da promijeni u bilo kom trenutku.

Ovo je izazvalo pitanja da li će francuska vlada nastojati da uvede zakon koji obavezuje tehnološke kompanije da omoguće neku vrstu alata za verifikaciju starosti.

Olivije Erčajd, predavač informacionih i komunikacionih nauka, rekao je za AFP u januaru da se ključna pitanja usredsređuju na pravnu osnovu i društvenu prihvatljivost takve obaveze.

- Ova vrsta mera bila bi bez presedana u jednoj demokratskoj evropskoj zemlji - dodao je on.

Ali postoji niz dokaza koji ukazuju na to da upotreba društvenih medija negativno utiče na mentalno zdravlje mladih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 08:47