/ - B. NETANJAHU/ - TWITTER SCREENSHOT NETANJAHU
03/09/2023 u 17:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Netanjahu želi da protjera eritrejske migrante iz Izraela

Netanjahu je to rekao dan posle krvavih protesta rivalskih grupa Eritrejaca u južnom Tel Avivu,

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da želi da protjera migrante iz Eritreje uključene u jučeršanje sukobe u Tel Avivu i naredio je da se donese plan o uklanjanju svih afričkih migranata, prenosi N1.rs.

Netanjahu je to rekao dan posle krvavih protesta rivalskih grupa Eritrejaca u južnom Tel Avivu, pristalica i protivnika Vlade Eritreje, koji su bacali jedni na druge daske, djelove metala i kamenice i polupali prozore prodavnica i policijskih vozila.

Izraelski policajci u opremi za rasturanje nereda su ih terali suzvcem šok bombama i ispaljivali bojeve metke dok su neki pokušavali da na konjima kontrolišu nerede.

Jučerašnje nasilje vratilo je u prvi plan pitanje migranata, koje već dugo djeli Izrael.

Dogodilo se u vrijeme kada je Izrael ionako podjeljen zbog Netanjahuovog plana reforme pravosuđa i pristalice tvrde da je pitanje migranata razlog zašto bi sudove valjalo obuzdati jer su oni bili prepreka isterivanju.

-Želimo oštre mjere protiv izgrednika, uključujući momentalnu deportaciju učesnika- rekao je Netanjahu na specijalnom ministarskom sastanku sazvanom posle sukoba u kojem je povrijeđeno više od 150 ljudi, uključujući oko 30 policajaca.

On je tražio da mu ministri predstave planove „za uklanjanje svih drugih ilegalnih infitratora“ i naveo da je Vrhovni sud oborio neke mjere koje bi primorale migrante da odu.

Na osnovu međunarodnog zakona Izrael ne može silom da pošalje migrante u zemlju u kojoj bi njihov život i sloboda mogli biti u opasnosti.

Izraelski lider je danas rekao da ne misli da će protjerivnje pristalica Vlade Eritreje biti problem.

Oko 25.000 Afričkih migranata živi u Izraelu, ulgavnom iz Sudana i Eritreje.

Oni kažu da su pobjegli od sukoba ili represije. Izrael priznaje status azilanata samo malom djelu i većinom ih smatra ekonomskim migrantima te navodi da nema legalnu obavezu da ih zadrži.

Razne taktike su isprobane u Izraelu kako bi se migranti primorali da odu, neki su poslati u udaljene zatvore, drugima je uskraćivan dio plate dok ne pristanu da odu iz zemlje ili im je nuđen novac u gotovini da odu u drugu državu Afriike.

Kritičari optužuju Vladu Izraela da pokušava da primora migrante da odu.

Pristalice migranata u Izraelu kažu da bi ta zemlja, stvorena na pepelu holokausta koju su izgradile jevrejski izbeglice, trebalo da primi one koji traže azil.

Protivnici kažu da su migranti uticali na porast kriminala u siromašnim kvartovima južnog Tel Aviva, gdje žive.

Sukobi su izbili su subotu dok su pristalice vlade u Amsari obeležavali tri decenije od dolaska aktuelnog lidera na vlast kraj Ambasade Eritreje u južnom Tel Avivu.

Eritreja je jedna od zemalja koja ne poštuje ljudska prava i eritrejski migranti u Izraelu i drugim zemljama kažu da se plaše da će biti ubijeni ako se vrate.

Kritičari Netanjahuovog plana reformu pravosuđa vide kao otimanje vlasti u cilju slabljenja sudova i ograničenja sudskog nadgledanja odluka vlade i zakona.

Pristalice kažu da je cilj obnova moći izabranih poslanika i obuzdavanje pravosudnog sistema za koji tvrde da je intervencionistički i liberalno orijentisan.

Slični protesti rivalskih eritrejskih grupa izbili su i u drugim zemljama.

Predsjednik Isajas Afeverki predvodi Eritreju od 1993. godine, a vlast je preuzeo kada je ta zemlja izvojevala nezavisnost od Etiopije u dugom gerilskom ratu.Izbora nije bilo, nema slobodnih medija i traže se izlazne vize.

Mnogi mladi ljudi su primorani da služe vojsku neograničeno, upzoravaju organizacije za ljudska prava i eksperti UN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 02:23