Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
16/09/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Njujork tajms o osumnjičenom za napad na Trampa: Vatreni pristalica Ukrajine

Među onima koje su bili sagovornici novinara Njujork tajmsa za tekst o osobama koji nisu bile kvalifikovane da se bore kao dobrovljci na ukrajinskom ratištu bio je i 58-godišnji Rajan Vesli Rut, koji se treti da je pucao na Donalda Trampa u blizini golf kluba na Floridi.

Kako se napominje, takvi su se ipak borili na frontu protiv Rusije, sa pristupom oružju i vojnoj opremi.

Novinar Njujork tajmsa pronašao je Ruta preko kolege iz Kabula koji je saznao za njega od svog izvora u Iranu, bivšeg avganistanskog vojnika za specijalne operacije koji je pokušavao da poblegne iz Irana i bori se u Ukrajini.

Rut, koji je proveo neko vrijeme u Ukrajini pokušavajući da dobije podršku za rat, tražio je regrute iz redova avganistanskih vojnika koji su pobjegli od talibanaskog režima.

Novi pokušaj ubistva Trampa: Uhapšen osumnjičeni

Osumnjičeni za atenat na Trampa tada je rekao da se sam nikada nije borio u Ukrajini i da su ga odbili zato što je prestar i zbog nedostatka vojnog iskustva.

Napomenuo je da je sastavio spisak stotina Avganistanaca koji su se nalazili između Irana, Pakistana i Avganistana, a koje je želio da nekako pošalje u Ukrajinu.

Rut je rekao za Njujork tajms i da je bio u Vašingtonu gdje je tražio da se sastane sa nekim od kongresmena.

Govorio je o "potkupljivanju korumpiranih zvaničnika i falsifikovanju pasoša" kao i da čini sve što je potrebno da dovede Avganistance u Ukrajinu, ali da je bilo jasno da nije imao pravi način da ostvari svoje ciljeve, ističe američki list.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:02