/ - FOTO: PEXELS
20/11/2023 u 08:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi predsjednik Argentine Havijer Milei – krajnji desničar, obećao gašenje Centralne banke

Krajnje desničarski libertarijanski kandidat Havijer Milei pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini, prema prvim rezultatima nakon održanih izbora u ovoj zemlji

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini pobijedio je kandidat krajnje desnice Havijer Milei, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova. Milei je dobio 56 odsto glasova, a kandidat vladajućih Peronista Sergijo Masa 44. U predizbornoj kampanji Milei se zalagao za zatvaranje Centralne banke – u zemlji gdje vlada ekonomska kriza i enormna inflacija i gdje liberalizuju vlasništva nad oružjem, javljaju agencije.

Krajnje desničarski libertarijanski kandidat Havijer Milei pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini, prema prvim rezultatima nakon održanih izbora u ovoj zemlji.

Predlozi Mileija dobili su podršku glasača koji očajnički žele promjene. On je zbunio anketare tako što je lako pobijedio kandidata vlasti, za više od 10 poena.

Privremeni rezultati pokazali su da je Milei imao skoro 56 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto za Masu, uz skoro 90 odsto prebrojanih glasova.

U svom pobjedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu Milei je rekao da danas počinje rekonstrukcija Argentine i kraj propadanja Argentine.

“Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mjesto u svijetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog svijeta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg svijeta”, rekao je Milei.

Nakon poraza, Masa je rekao da je očigledno da rezultati nisu ono što su očekivali.

“Kontaktirao sam Havijera Mileija da mu čestitam. Od sjutra odgovornost za obezbjeđivanje sigurnosti pripada Mileju”, napomenuo je Masa.

Bila je to teška trka do samog kraja, ali je pobijedio stručnjak koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji. Čovjek koga su poredili sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom.

Njegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute zemlje naišao je na aplauz njegovih pristalica. Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi.

Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140 odsto i gdje dvoje od pet ljudi živi u siromaštvu, njegova pobjeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe.

Njegova pobjeda znači da su spremni da probaju nešto novo u nastojanju da poboljšaju svoje 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:45