ilustracija / - PHOTO BY NIKOLAS NOONAN ON UNSPLASH
24/09/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obilne kiše pogodile Kajmanska ostrva, jugoistok SAD-a se priprema za veliki uragan

Obilne padavine pogodile su Kajmanska ostrva u Karipskom moru, dok istovremeno prognostičari upozoravaju da bi obližnja oluja uskoro mogla postati veliki uragan koji se kreće ka jugoistoku SAD.

Uragan bi mogao pogoditi dijelove Kube i Meksika rano u srijedu i dijelove Floride kasno u sredu i rano u četvrtak, prema podacima Nacionalnog centra za uragane, prenosi N1.

S obzirom na veličinu olujnog talasa, vetar i kiša će se protezati daleko od centra očekivane oluje, posebno na istočnoj strani. Centar je upozorio na „prodor jakih vjetrova preko dijelova jugoistoka SAD.

Nacionalna meteorološka služba u Talahasiju na Floridi pozvala je ljude da ozbiljno shvate mogućnost evakuacije. U ponedeljak, guverner Ron DeSantis proglasio je vanredno stanje u 41 okrugu te savezne američke države.

Očekuje se da će oluja ojačati u tropsku oluju danas, a zatim u veliki uragan dok se približava sjeveroistočnoj obali Zaliva u četvrtak.

Evakuisane naftne platforme u Meksičkom zalivu, stiže tropska oluja

Zvaničnici na Kajmanskim ostrvima zatvorili su škole i aerodrome dok su prognostičari upozorili na jak vjetar, kišu i talase do tri metra. I mnogi na Kubi zabrinuti su zbog oluje, koja će, kako se očekuje, stići do Havane, glavnog grada koji se bori sa ozbiljnim nestašicama vode i restrikcijama struje.

Otprilike 600.000 ljudi na Kubi je pogođeno nestašicom vode, od toga više od 130.000 samo u Havani.

Obilne padavine takođe se prognoziraju za jugoistok SAD počev od srijede, a moguće je i izlivanje rijeka i bujične poplave, prema Nacionalnom centru za uragane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 21:02