Фото: кремљ / -Фото: кремљ
12/05/2022 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан: Нећу дозволити да ЕУ уведе санкције руском патријарху

Мађарска неће допустити укључивање црквених лидера на санкциони списак, казао је он

Премијер Мађарске Виктор Орбан састао се данас са сиријским патријархом Игњатијем Јефремом II у Будимпешти потврдио је да неће допустити да Европска унија уведе санкције архијерејима Руске православне цркве због догађаја у Украјини, саопштио је портпарол мађарске владе Берталан Хаваши.

- Орбан је поновио да Мађарска неће подржати укључивање свештених лица на санкциону листу, јер би се то тицало вјерске слободе мађарских заједница која је свијета и неприкосновена- рекао је Хаваши.

Како је прецизирано, Игњатије Јефрем II, патријарх Антиохије и целог Истока, поглавар Сиријско-јакобитске православне цркве, недавно се обратио Орбану са молбом да спречи увођење санкција Европске уније против патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

Ускоро након тога Орбан је изјавио за радио „Кошут“ да Мађарска „неће допустити укључивање црквених лидера на санкциони списак“.

Московска патријаршија поздравила је став мађарског премијера.

Раније су медији писали да Европска унија разматра могућност увођења санкција против патријарха Кирила због приступа РПЦ догађајима у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:03