Виктор Орбан / - фото: ЕПА
16/05/2022 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан: Нова „ера рецесије” долази у Европу

Будимпешта неће блокирати санкције Европске уније уведене Русији због напада на Украјину све док оне не представљају ризик по енергетску безбиједност Мађарске, изјавио Виктор Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да постоје озбиљни изгледи за долазак „ере рецесије” у Европи пошто се континент бори са растућим цијенама енергије и високом инфлацијом због рата у Украјини.

Орбан је у обраћању у парламенту, гдје је положио заклетву као предсједник владе након побједе на изборима у априлу, рекао да Будимпешта неће блокирати санкције Европске уније уведене Русији због напада на Украјину све док оне не представљају ризик по енергетску безбиједност Мађарске, преноси Ројтерс.

Мађарски премијер је такође навео да ће влада радити на сузбијању инфлације у земљи, при чему ће предузимати опрезне кораке у погледу регулисања цијена.

Додао је да ће влада координисати своје кораке са централном банком.

Раније данас Мађарска се успротивила предлогу шестог пакета санкција Европске комисије Русији који укључују испоруке гаса и нафте саопштивши да нису прихватљиви за ту земљу.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је у Бриселу у паузи састанка министара спољних послова ЕУ да је та земља предложила изузеће за испоруке нафте нафтоводом у случају да ЕУ уведе ембарго, јер сматрају да ће произвести озбиљне штетне посљедице по Европу.

Он сматра да би то било најједноставније рјешење које би задовољило потребе Брисела, а да истовремено земље које нафту добијају преко нафтовода не буду доведене у изузетно тежак положај.

Сијарто је обећао да мађарска влада никада неће дозволити да Мађари плаћају цијену рата у смислу своје безбиједности, било физички, енергетски или економски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:34