Пленковић, Зеленски / - фото: Колаж
08/05/2022 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић Зеленском: Ви се борите за слободу свих нас

Украjински државни врх упознао jе Пленковића с последицама руских разарања, а разговарали су и о даљоj помоћи и наставку европског пута Украjине

Хрватски премиjер Андреj Пленковић стигао jе у посjету Киjеву гдjе се састао са украjинским предсjедником Володимиром Зеленским

Украjински државни врх упознао jе Пленковића с последицама руских разарања, а разговарали су и о даљоj помоћи и наставку европског пута Украjине.

Након састанка Зеленски и Пленковић су се обратили новинарима на заjедничкоj прес-конференциjи. Зеленски jе казао да jе ово веома битна посjета коjа показуjе подршку Хрватске према према Украjини.

- Хрватска jе чланица антиратне коалициjе и сви заjедно покушавамо да одбранимо права на самоодређење, слободан и независан живот, за циjелу Европу и повратак владавине права. Хрватска зна шта значи борити се за слободу, прошла jе таj рат и зато говоримо истим jезиком, диjелимо исте вриjедности - казао jе Зеленски.

Он jе истакао да санкциjе треба оснажити и да се сви заjедно можемо надати да ће уродити плодом и да ће Русиjа престати да напада. Зеленски jе истакао захвалност Хрватскоj коjа jе подржала свих шест пакета санкциjа.

- Мораћемо уложити велики напор како бисмо успjели да вратимо нормалан живот сваком грађанину. Хрватска jе изразила подршку Украjини на путу у ЕУ, потписала jе декларациjу коjом то подржава, у јуну настављамо те напоре, за нас jе то изузетно важно. Разговарали смо о свему што jе потребно како бисмо зауставили рат, посебно о ономе што се догађа на подручjу Донбаса - поручио jе Зеленски.

Након украjинског предсjедника, новинарима се обратио Пленковић рекавши да се Зеленски и Украjина боре за слободу свих коjи диjеле исте вриjедности.

Изразио jе подршку Хрватске Украjини и похвалио отпор коjи украjински народ пружа, похваливши храброст воjника Украjине.

- Хрватска пружа помоћ у сваком смислу и у свим подручjима и тако планирамо да наставимо, као земља коjа увиjек жели да буде на страни правде. На нивоу ЕУ-а Хрватска jе подржала пакете помоћи и санкциjа и зато jе моj посjета данас симболичка. Пружамо подршку путу Украjине у ЕУ. Желим да пошаљем jасну поруку: И приjе него што сам постао премиjер Хрватске учествовао сам у напорима коjе jе украjински народ улагао у то да Украjина постане чланица ЕУ - рекао jе премиjер Андреj Пленковић и додао:

- Наша амбасадорка се вратила у Киjев и тиме шаљемо снажан сигнал подршке. Наша амбасада наставиће нормално да ради. Разговарали смо о ратним зонама у Украjини и знамо колико jе стање тешко. Наставићемо на нивоу међународне заjеднице да вам пружамо подршку и дивимо се отпору коjи сте показали. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:54