/ - UNSPLASH
23/09/2024 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predsjednik Irana: Izrael pokušava da proširi sukob, to ne bi koristilo nikom na svijetu

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan optužio je Izrael da pokušava da "proširi" sukob na Bliskom istoku, ističući da to nikome ne bi koristilo i da Teheran ne pokušava da "destabilizuje" region.

- Znamo bolje od bilo koga da ako bi izbio veći rat na Bliskom istoku to ne bi koristilo nikom na svetu. Izrael pokušava da proširi taj sukob -  rekao je Pezeškijan u Njujorku na okruglom stolu sa novinarima.

Pezeškijan, reformator koji je položio zakletvu krajem jula, učestvuje na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

On je to izjavio u vrijeme pojačanih sukobi između libanskog Hezbolaha koga podržava Iran i Izraela, poslednjih dana, izazivajući strah da bi mogao da izbije veliki regionalni sukob, podstaknut ratom u Pojasu Gaze, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) Netanjahu građanima Libana: Izrael nije u ratu sa vama, ratuje sa Hezbolahom

Izraelska vojska je saopštila da je samo danas gađala više od 300 lokacija Hezbolaha u Libanu, odakle taj islamistički pokret ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju u znak podrške palestinskom Hamasu koji ratuje protiv Izraela u Pojasu Gaze.

- Pokušali smo da ne odgovorimo. Oni nam stalno govore da je mir na dohvat ruke, možda za nedelju dvije - rekao je iranski predsjednik, u izjavi koja je izgleda bila osvrt na ubistvo bivšeg političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha u Iranu 31. jula u napadu pripisanom Izraelu, kao i na pregovore o primirju u Gazi.

- Nikad nismo stigli do tog neuhvatljivog mira. Svakog dana Izrael čini nove zločine i ubija sve više ljudi, starije, mlade, muškarce, žene, djecu, uništava bolnice, drugu infrastrukturu - rekao je on.

Nije preciznio odgovorio na piatnje da li bi Iran žestoko odgovorio Izraelu.

- Uvjek čujemo da je Hezbolah ispalio raketu. Da Hezbolah ne čini taj minimum, ko bi ga branio -  upitao je iranski predsjednik.

On je dodao da je čudno što se Iran uvjek smatra vinovnikom nesigurnosti, i pozvao da se pogleda „situacija kakva jeste“.

U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na rat u Ukrajini rekavši da Iran želi da razgovara sa Zapadom o tome i negirao da;Iran snabdijeva Rusiju oružjem, osudivši rusku „agresiju“.“Spremni smo da sjednemo sa Evropljanima i Amerikancima da imamo dijalog i pregovore. Nikad nismo odobrili agresiju protiv ukrajinske teritorije“, rekao je on.

Zapadne vlade optužuju Iran da snabdijeva Rusiju dronovima i raketama za; njen rat protiv Ukrajine, a Teheran to stalno negira.

Tenzije su se povećale nedavno posle najave Francuske, Britanije, Nemačke i SAD o novim sankcijama protiv Irana kao odmazdu za isporuku raketa Rusiji. Iranski predsjednik ponovio je da njegova zemlja ne isporučuje rakete.

Pezeškijan je rekao da Iran vjeruje u rešenje ukrajinskog sukoba dijalogom, a ne ubijanjem i naglasio da granice svake zemlje treba da budu poštovane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 19:29