Hari Belafonte / - FOTO: VIKIPEDIJA
25/04/2023 u 16:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Hari Belafonte

Belafonte je osvojio tri Gremi nagrade, uključujući i nagradu Gremi za životno djelo, nagradu Emi i nagradu Toni, navodi se na njegovoj stranici na Vikipediji

Legendarni američki pjevač Hari Belafonte preminuo je od kongestivne srčane insuficijencije u 96. godini, potvrdio je njegov portparol.

Muzičar, koji je poznat po tome što se borio za građanskih prava, preminuo je u utorak u njegovoj kući u Aper Vest Sajdu Menhetna, piše Daily Mail.

Harold Džordž Belanfanti Mlađi, poznatiji kao Hari Belafonte, bio je američki pjevač, tekstopisac, glumac i društveni aktivista.

Rodio se 1. marta 1927. godine i smatra se da je jedan od najuspješnijih afroameričkih pop zvijezda u istoriji. Poznat je po nadimku "kralj kalipsa", zbog međunarodne popularizacije tog muzičkog pravca pedesetih godina dvadesetog vijeka.

Godine 1956. izdao je album "Calypso", koji je bio prvi gramofonski album prodat u više od milion primjeraka.

Belafonte je bio rani pristalica Pokreta za građanska prava pedesetih i šestedesetih godina, i jedan od povjerenika Martina Lutera Kinga. Godine 1987. postao je globalni ambasador dobre volje.

Belafonte je osvojio tri Gremi nagrade, uključujući i nagradu Gremi za životno djelo, nagradu Emi i nagradu Toni, navodi se na njegovoj stranici na Vikipediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:20