/ Фото: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP
11/11/2021 u 21:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин позива ЕУ: Успоставите поново контакт са Бјелорусијом око мигрантске кризе

Руски лидер у разговору са Ангелом Меркел истакао да је важно да се што је прије могуће ријеши озбиљна криза

Руски предсједник Владимир Путин позвао је Европску унију да поново успостави контакт са Бјелорусијом ради решавања мигрантске кризе на пољско-бјелоруској граници, саопштио је Kремљ.

Подсјетимо, Брисел оптужује Бјелорусију да она организује мигрантску кризу на својој граници са Пољском.

У телефонском разговору са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, Путин је истакао да је важно да се што је прије могуће ријеши озбиљна мигрантска криза.

- То се може урадити поновним успостављањем контаката земаља ЕУ и Бјелорусијем- наводи се у саопштењу Kремља.

Путин и Меркел већ су јуче телефоном разговарали око мигрантске кризе, када је њемачка канцеларка тражила од Путина да употријеби свој утицај и дјелује против, како је рекла „инструментализације“ миграната од стране бјелоруског режима.

Европске земље за сада одбијају сваки разговор са Минском упркос растућој забринутости међународне заједнице због кризе са мигрантима.

Европљани недељама оптужују бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да потхрањује кризу тиме што мигрантима издаје визе и спроводи их до границе као освету за европске санкције.

Путин и Меркел су такође данас разговарали о сукобу у Украјини, а руски предсједник је, како је навео Kремљ, скренуо пажњу Меркел на „дестабилизирајућу природу провокативних акција америчких оружаних снага и других земаља НАТО у Црном мору“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:13