Путин и Ксенија Собчак / -Фото: Дмитрий Азаров, Коммерсантъ
19/05/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рат ремети пријатељске односе: Путин за крштено кумче мисли да је страни агент

Ксенија Собчак отворено критикује руског лидера и сматра да је апсолутна побједа имати своје мишљење

Руски предсједник Владимир Путин је сопствено кумче означио као "страног агента" као одговор на њене ставове о специјалној акцији Русије на Украјину, преносе британски медији.

Kсенија Собчак (40) се кандидовала против Путина на предсједничким изборима 2018. године, а са руским предсједником је повезана преко њеног оца Анатолија Собчака који се сматра заслужним за узлет Путинове каријере у политици.

Путин је крстио Собчакову и познаје је од када је била дијете, а сада је спреман да је означи као „страног агента“ јер „ради са његовим непријатељима“ током кризе у Украјини.

image

Ксенија Собчак

-Фото: Владимир ВЕЛЕНГУРИН

Истрага руског јавног комитета за откривање стране интервенције је у току, како би се испитало да ли "Собчакова добија новац из иностранства". Под истрагом је и њен онлајн медиј "Осторозхно Новости". Ако се пронађу неки докази против Собчакове, она ће бити означена као "страни агент", упозорава Kремљ.

Ксенија је на свом Инстаграм налогу - који је блокиран због наводне "естрамистичке природе" у Русији - објавила: "Шта да кажем? Осјећам се поносно".

- Имати своје мишљење значи апсолутну побједу- рекла је она.

Kсенија Собчак је упоредила ову ситуацију са нападом на неистомишљенике из совјетске ере, оптужујући Путинове присталице да користе "било који закон" да је блокирају.

Раније ове године, медији су тврдили да је добила израелско држављанство и да је побјегла у иностранство.

- Ја сам Рускиња, ја сам држављанка Русије. Нигдје не емигрирам и немам друга држављанства- одговорила је тада Ксенија. 

Kада је ушла у политику, Kсенија је удружила снаге са познатим Путиновим критичарима као што су Борис Њемцов и Алексеј Наваљни. Њен отац је био један од најистакнутијих политичара свог доба, као и први демократски изабрани градоначелник Санкт Петербурга. Путин му је био на сахрани 2000. године.

Мајка Kсеније Собчак, политичарка Људмила Нарусова, такође отворено говори против Путина. Она је раније тврдила да је регрутима који су завршили у Украјини наређено да се пријаве у војску као војници по уговору.

- Они леже тамо, а пси луталице им гризу лица. Неки се не могу идентификовати, јер су им тијела угљенисана- говорила је Људмила о растућем броју смртних случајева међу руским војницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:18