Украјинска и руска застава / фото: РИА Новости
13/03/2022 u 17:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Русиjа и Украjина уочавају значаjниjи напредак у преговорима

По моjим личним очекивањима, оваj напредак би наредних дана могао прерасти у заjеднички став обје делегације, у документе за потписивање - рекао jе Слуцки

Руска и украjинска делегациjа изниjели су у недjељу досад наjвише обећаваjућу оцjену напретка у преговорима, сугеришући да jе питање дана кад ће доћи до позитивних резултата, а назнаке напретка виде и Сjедињене Америчке Државе.

- У принципу нећемо попустити ни на jедном становишту. Русиjа то сада схвата. Русиjа већ почиње конструктивно да разговара - рекао jе украjински преговарач и предсjедников савjетник Михаило Подољак у видеу обjављеном на интернету, те додао да мисли да ће се постићи неки резултати за неколико дана. 

Руски преговарач Леонид Слуцки рекао jе да jе постигнут значаjан напредак у преговорима, прениjела jе његову изjаву новинска агенциjа РИА.

- По моjим личним очекивањима, оваj напредак би наредних дана могао прерасти у заjеднички став обје делегације, у документе за потписивање - рекао jе Слуцки.

Ниjедна страна ниjе открила што би се све споразумом обухватило.

Русиjа је спремна да слуша украjинске предлоге

Обjе стране огласиле су се на 18. дан руске инвазиjе на Украjину коjу Кремљ назива "посебном воjном операциjом".

Хиљаде људи су убиjене, а више од 2,5 милиона Украjинаца до сада jе избjегло од почетка руске агресиjе. Украjина исказуjе спремност за преговоре, али не и да се преда или прихати руске ултиматуме. Подољак jе поручио на Твитеру да Русиjа пажљиво слуша украjинске приjедлоге. 

- Наши захтjеви су – краj рата и повлачење руских воjника. Примjећуjем разумиjевање и постоjи диjалог - казао jе Подољак.

САД поздравља напредак

Русиjа показуjе знакове спремности да се упусти у суштинске преговоре око Украjине, иако jе тренутна намjера Москве да “уништи” свог сусjеда, рекла jе у недjељу замjеница америчког државног секретара Венди Шерман (Wendy Sherman).

Шерман jе у интервjуу за Фоx Неwс Сундаy рекла да Сjедињене Државе улажу “велики притисак” на Путина да заустави вишеседмичну инвазиjу на Украjину и допусти хуманитарне коридоре за биjег цивила.

- Таj притисак почиње да дјелује. Видимо неке знакове стварних, озбиљних преговора, али морам рећи да се засад чини да Владимир Путин намjерава да уништити Украjину - рекла jе Шерман.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:20