Rusija, ilustracija / - RUSIJA - PHOTO BY RANDOM INSTITUTE ON UNSPLASH
23/07/2024 u 22:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija: Parlament proširio kriterijume za proglašavanje organizacija nepoželjnim

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je zakon kojim proširuje kriterijume za proglašavanje nepoželjnim organizacije koje finansiraju strani državni organi, čime se blokira njihov dalji rad.

Zakon je danas prošao poslednje čitanje u Dumi i posle odluke u Gorenjm domu treba da je ratifikuje predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Mjera postojećem zakonu iz 2015. godine dodaje kriterijum da se organizacija može proglasiti nepoželjnom ako su je osnovali strani državni organi ili učestvuju u njoj, prenosi N1.rs.

Prvobitni zakon je donet 2015. godine, ali se njegova upotreba naglo povećala pošto je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. i počela da se obračunava s kritičarima svoje vojske i države.

Približno 32 posto Ukrajinaca spremno na teritorijalne ustupke Rusiji za okončanje rata

Više od 175 organizacija je sada na listi nepoželjnih, uključujući onlajn novine na engleskom jeziku „The Moscow Times“, „Carnegie Endowment for International Peace“ i „Greenpeace International“, zajedno s manje poznatim grupama kao što je „Wild Salmon Center“.

Kriterijumi za proglašenje nepoželjnim su široki i ciljaju na organizacije koje se smatraju pretnjom po Rusiju.

Rusija takođe ima poseban zakon prema kojem organizacije koje primaju strana finansijska sredstva mogu biti označene kao „strani agenti“ i moraju da objave taj status na svom materijalu. Izgleda da je cilj da se time potkopa povjerenje u te organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 09:22