Pentagon / - WIKIPEDIA
31/07/2024 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD se moraju pripremiti za borbu protiv simultanih ratova

Američko ministarstvo odbrane trebalo bi da se vrati resursima i planiranju za vođenje ratova u više djelova svijeta, prema zvaničnom pregledu strategije odbrane SAD koji je naredio Kongres.

Ta preporuka je direktna kontradikcija sa strategijom iz Trampove ere – koju je ponovio predsjednik SAD Džo Bajden – koja je pozivala američku vojsku da se usko fokusira na Indo–Pacifik.

Reviziju je sprovela Komisija za strategiju nacionalne odbrane, dvostranačka komisija sa mandatom Kongresa koja ima zadatak da analizira i daje preporuke o „pretpostavkama, ciljevima, ulaganjima u odbranu, položaju i strukturi snaga, operativnim konceptima i vojnim rizicima“ Bajdenove nacionalne odbrane 2022. Strategija. Na njenom čelu je bivša američka predstavnica Džejn Harman, koja je ranije radila kao najviši zvaničnik u Komitetu za obavještajne poslove Predstavničkog doma. Slična komisija pregledala je strategiju nacionalne odbrane bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa iz 2018.

Takve izvještaje, koji obično prate svaku novu američku nacionalnu odbrambenu strategiju, često koriste odbrambeni jastrebovi u Kongresu da se zalažu za veću potrošnju Pentagona. Najnoviji izvještaj, objavljen u ponedjeljak, poziva na rast američkih izdataka za odbranu – iznad stope inflacije – kako bi se spriječile prijetnje od Kine i Rusije.

Budući da je odbrambena strategija Bajdenove administracije uglavnom bila napisana uoči ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. – i koja je u potpunosti prethodila ratu Izraela sa Hamasom u Gazi – komisija je rekla da je strategija „nedovoljna“ da odgovori na rastuće prijetnje u Evropi i Bliskog istoka koji su postali akutniji u posljednje dvije godine, kao i sve veće partnerstvo između Rusije i Kine.

Tokom većeg dijela posthladnoratovske ere, Sjedinjene Države su imale strategiju dva rata, pozivajući američku vojsku da bude spremna da se bori i pobijedi u dva rata odjednom. A nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, američka vojska je veći dio naredne dvije decenije provela boreći se u dva rata odjednom — u Iraku i Avganistanu — iako nikada u razmjerama konvencionalnih ratova iz prošlosti, kao što je Koreja, Vijetnam, ili Drugi svjetski rat.

Ali fiskalna štednja – posebno ograničenja budžeta koja je Kongres usvojio tokom Obamine administracije u pokušaju da smanji državni dug – u kombinaciji sa strateškim zaokretom ka Kini pod posljednja tri predsjednika SAD učinila je da održavanje vojske u dva rata više nije stub Pentagona strategija.

S obzirom na to da dva rata više nisu uslov i niska nezaposlenost čini regrutovanje vojske mnogo težim, ukupna krajnja snaga američke vojske je manja nego što je bila u posljednjih 80 godina.

– Zajedničke snage su danas na prelomnoj tački održavanja pripravnosti – napisali su komesari. „Dodavanje većeg tereta bez dodavanja resursa za ponovnu izgradnju spremnosti će dovesti do njegovog kvara”.

– Komisija smatra da američkoj vojsci nedostaju i sposobnosti i kapaciteti potrebni da bi bila uvjerena da može da odvrati i pobijedi u borbi – dodala je komisija, ukazujući da Pentagon treba da uradi bolji posao u razmjeni oružja i municije više tehnologije. U većem obimu i dopuniti municiju brzinom koja je potrebna za borbu protiv veoma sposobnog neprijatelja kao što je Kina.

Komisija takođe želi da Pentagon i Bijela kuća razmotre operativna uputstva američke vojske da se bave Kinom i ruskom koordinacijom u svim oblastima mape. Centralna komanda SAD, najviša američka vojna komanda na Bliskom istoku, pokazala je efikasno usklađivanje koordinacijom sredstava protivvazdušne odbrane kako bi zaustavila masivni napad iranskih dronova i raketa u aprilu, navodi se u izvještaju.

Poziv na vođenje ratova u više različitih oblasti – ili "pozorišta", u vojnom žargonu – razlikuje se od stare konstrukcije dva rata, navodi se u izvještaju, jer je taj pristup pozivao Sjedinjene Države da budu spremne da poraze odmetničke države na sjeveroistoku Azija i Bliski istok, kao što su Iran i Sjeverna Koreja, možda nemaju vojne kapacitete prvog svijeta. Danas, navodi se u izvještaju, američka vojska treba da bude u stanju da odbrani američku domovinu, da predvodi napore za odvraćanje Kine u zapadnom Pacifiku i Rusije u Evropi i odbranu od iranskih zloćudnih aktivnosti.

Jedan od komesara izvještaja, Tomas Mahnken, predsjednik i izvršni direktor Centra za strateške i budžetske procjene, lično je otišao još dalje, pozivajući na američku odbrambenu strategiju u kojoj se Pentagon priprema za borbu u tri pozorišta. Ali drugi stručnjaci vjeruju da Sjedinjene Države treba da fokusiraju svoju strategiju i da se naviknu na eru u kojoj bi resursi, uključujući trupe i oružje, mogli biti oskudniji.

– Nemamo vojsku koja može da vodi dva rata – rekao je Elbridž Kolbi, koji je pomogao da se razvije odbrambena strategija Trampove administracije za 2018. godinu na događaju Foreign Polici (Spoljnja politika) ranije ovog mjeseca.

– Mislim da je Azija važnija od Evrope. To je činjenica dve uzastopne strategije nacionalne odbrane, uključujući i Bajdenovu administraciju.

Komisija je priznala da američki resursi nisu neograničeni – posebno ako u isto vrijeme izbije više ratova širom svijeta. Imajući u vidu tu realnost, komisija je rekla da bi odbrambeni planeri NATO-a trebalo da postave ciljeve za vojne kapacitete koje treba da imaju američki saveznici u Evropi kako bi se „smanjilo pretjerano oslanjanje na Sjedinjene Države“ u podršci tim sposobnostima. Ali čak i kada bi se Sjedinjene Države fokusirale samo na Kinu, navodi se u izvještaju, američka vojska bi i dalje morala da bude stacionirana širom svijeta kako bi se bavila globalnim interesima Kine.

Komesari bi trebalo da svjedoče pred Kongresom o nalazima izvještaja u utorak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 06:41