Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
24/10/2023 u 10:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SAD zabrinute: Pripremaju za evakuaciju ako rat u Gazi eskalira

Kako to piše Vašington Post u svom tekstu, Bajdenova administracija se priprema za mogućnost da će stotine hiljada američkih građana zahtijevati evakuaciju s Bliskog istoka ako se rat i ratna razaranja u Gazi ne budu mogla obuzdati.

Sjedinjene Američke Države pripremaju planove za masovnu evakuaciju svojih stanovnika ako rat u Pojasu Gaze eskalira i dobije svjetske razmjere.

Kako to piše Vašington post u svom tekstu, Bajdenova administracija se priprema za mogućnost da će stotine hiljada američkih građana zahtijevati evakuaciju s Bliskog istoka ako se rat i ratna razaranja u Gazi ne budu mogla obuzdati.

Riječi su to, naime, četiri zvaničnika koja imaju uvid u planove američke vlade u vanrednim situacijama.

Ovakvi potezi dolaze u trenucima kada se izraelske snage, uz pomoć američkog oružja i vojnih savjetnika, pripremaju za ono što se naziva kopnenom ofanzivom protiv Hamasovih militanata.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, kažu da su Amerikanci koji žive u Izraelu i Libanu posebno zabrinuti, naglašavajući da bi evakuacija tih razmjera bila najgori scenarij, ali i ujedno najvjerovatniji.

Ipak, kako kaže jedan od zvaničnika, bilo bi pogrešno kada ne bi postojali planovi za sve situacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:18