/ - FOTO: VIKIPEDIJA
25/02/2022 u 15:25 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сарајевo: Oкупљање у знак подршке Украјини; РС: Навијање за Русију

На данашњим протестима било је присутно и неколико украјинских држављана

Пар десетина градјана Сарајева окупило се данас код Споменика убијеној дјеци Сарајева, гдје су изразили подршку становницима Украјине на коју је Русија извршила инвазију, преноси РТЦГ портал.

Група, која је себе назвала антиратним активистима организовала је "Протесте за мир", а путем транспарената упутили је низ порука подршке становницима Кијева, као и другим грађана Украјине.

"Желимо мир", "Антиратна позиција је једина опција", "Стоп руској агресији", "Стоп империјализмима", "Сарајево вас разумије"…, исписано је на транспарентима које су носили окупљени.

-Ми, који знамо шта је рат, који знамо шта је агресија, који се свакодневно већ деценијама опорављамо од рата и свакодневно живимо под пријетњом новог рата, сваки дан будећи се у нади да ћемо и заспати у миру, солидаришемо се са људима Украјине који су се у четвртак пробудили под бомбама, сиренама и неизвесношћу"-навели су организатори протеста.

На данашњим протестима било је присутно и неколико украјинских држављана.

С друге стране, у Републици Српској је већа подршка руској страни, што потврђују и објаве грађана овог бх. ентитета на друштвеним мрежама.

Највиши званичници из РС, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница РС Жељка Цвијановић, оцијенили су да БиХ треба да буде неутрална према украјинској кризи.

Ипак, неки од функционера Додиковог СНСД-а на друштвеним мрежама отворено подржавају Русију.

Тако је СНСД-ова делегаткиња у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Душанка Мајкић коментарисала могући улазак БиХ у НАТО и однос Русије према томе.

Она је подсјетила је Русија у марту 2021. године нагласила да ће реаговати ако БиХ предузме кораке ка придруживању НАТО-у.

-Немојте послије да нисте знали"-написала је Мајкићева на Твитеру.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срдјан Мазалица на Твитеру је правдао руске војне операције у Украјини.

-Право јачег, пријетња, сила. Сами сте то увели као праксу и начин понашања. Међународно право бацили у блато. Сад док смислите бољи позив, осуду и санкције, Руси су већ на Дњепру. Не у Вијетнаму, Авганистану, Ираку. На својој земљи, тлу и отаџбини. Немате морално право да судите- навео је Мазалица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 09:36