Олаф Шолц / - SHUTTERSTOCK
23/11/2022 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šolc: Njemačka je ove zime energetski sigurna

Ne možemo u potpunosti amortizirati porast cijena energenata, ali ih možemo smanjiti na izdržljivu razinu, rekao je Šolc

U srijedu, tokom opšte debate u Bundestagu, njemački kancelar Olaf Šolc branio je politiku svoje vlade i ustvrdio da se Njemačka dobro nosi sa finansijskom krizom i rekao da je zemlja energetski bezbjedna ove zime.

„Ovo je kriza za koju možemo otvoreno da kažemo da imamo pod kontrolom“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc (Socijaldemokratska partija Nemačke SPD) prilikom otvaranja parlamentarne debate o budžetu.

Njemačka kancelarka je rekla da je njegova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada obezbjedila snabdijevanje energijom tokom predstojeće zime uprkos problemima izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Energetska sigurnost Njemačke je zagarantovana za ovu zimu“, rekao je Šolc.

Njemačka kancelarka je ukazala na velike projekte koje je njegova koaliciona vlada pokrenula od dolaska na vlast u decembru prošle godine, poput reforme sistema naknada za nezaposlene.

„Ova vlada je za 12 mjeseci postigla više nego što je bilo moguće za 12 godina prethodnih vlada“, rekao je Šolc.

On je zamjerio opozicionoj Uniji CDU/CSU, koja je na vlasti poslednjih nekoliko godina, što je odložila mnoge važne projekte, poput borbe protiv nedostatka kvalifikovane radne snage.

Sada moramo korak po korak zatvoriti rupu od nekoliko miliona radnika koja nedostaje Njemačkoj“, rekao je Solc.

On je takođe ukazao na tri paketa pomoći koje je pokrenula vlada kako bi pomogla građanima da se suoče sa posledicama krize izazvane ratom u Ukrajini i naglim porastom cijena energenata.

Povećanje cijena energenata ne možemo u potpunosti da amortizujemo, ali možemo da ih svedemo na održiv nivo“, rekao je Šolc.

Njemačka kancelarka je takođe pohvalila saradnju u Evropi nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Imam zajednički cilj sa Emanuelom Makronom, a to je Evropa koja je geopolitički mnogo efikasnija nego ranije“, rekao je Šolc, misleći na zajedničke evropske odbrambene projekte.

Predsjednik najveće opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc napao je Šolca zbog „propuštenih prilika” tokom prve godine od dolaska na vlast.

„I pored toga što ste održali revolucionarni govor u Bundestagu nakon ruskog napada na Ukrajinu, propustili ste šansu za stvarne promjene“, rekao je Merc obraćajući se Šolacu.

On je prije svega zamjerio njemačkoj kancelarki što nije započela realizaciju projekta modernizacije oružanih snaga, za koji je Šolc u februarskom govoru najavio poseban fond od 100 milijardi evra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 13:11