Стејт департмент / фото: ртрс
07/03/2022 u 22:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент: Европска интеграција Западног Балкана хитан задатак

Русиjа jе дуго времена дестабилизуjућа снага и извор дезинформациjа на Западном Балкану, казао је неименовани портпарол

Сjедињене Америчке Државе (САД) и даље су апсолутно посвећене завршетку процеса европске интеграциjе земаља Западног Балкана, поручили су из америчког Стеjт департмента.

Из Стеjт департмента казали су да неоправдан и без повода рат Русиjе против Украjине jасно указуjе на све већу хитност тог задатка за Трансатлантски савез, преноси Глас Америке.

На упит Гласа Америке о томе колико су САД забринуте због могућег преливања кризе на Балкан и да ли планираjу да буду акивниjе у региону да би се супроставиле наративу Москве, портпарол Стеjт департмента оциjенио jе да jе Русиjа дестаблизуjући фактор на Западном Балкану.

- Русиjа jе дуго времена дестабилизуjућа снага и извор дезинформациjа на Западном Балкану, на примjер, давањем подршке покушаjу пуча у Црноj Гори 2016. године и актуелним напорима да се подстичу тензиjе у Босни и Херцеговини - навео jе неименовани портпарол.

Високи представник Европске униjе за спољну политику Жозеп Борељ рекао jе краjем фебруара да Брисел страхуjе да би криза, изазвана руском инвазиjом на Украjину, могла да се прелиjе на сусjедне земље, укључуjући Западни Балкан, Молдавиjу и Грузиjу, преноси Роjтерс.

Чланови америчког Конгреса, њих 19, потписали су прошле седмице писмо коjим се администрациjа америчког предсjедника Џоа Баjдена позива да повећа дипломатски ангажман на Западном Балкану у контексту руске инвазиjе на Украjину.

У писму упућеном америчком државном секретару Ентониjу Блинкену, потписници позиваjу да се удвоструче напори да се консолидуjе демократиjа и промовише интеграциjа Западног Балкана у Западну Европу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:26