/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
30/11/2023 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetska naftna industrija suočava se s trenutkom istine: Zašto je COP28 u Dubaiju važan

Dakle, UAE su jedna od 10 najvećih svjetskih zemalja koje proizvode naftu, a nafta, kao i gas i ugalj, je fosilno gorivo. Svi zajedno su glavni uzroci klimatskih promjena jer oslobađaju stakleničke plinove koji zagrijavaju planetu

Svjetski lideri, uključujući Papu i kralja Charlesa III, sastaju se u Dubaiju kako bi razgovarali o borbi protiv klimatskih promjena na velikom samitu Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Klix.

COP 28 prati godinu ekstremnih vremenskih prilika u kojoj su oboreni brojni klimatski rekordi. Zapravo, COP28 je sastanak UN-a o klimi na kojem će vlade razgovarati o tome kako ograničiti i pripremiti se za buduće klimatske promjene. Održat će se u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), od 30. novembra do 12. decembra 2023. godine. COP je skraćenica za "Konferencija strana", gdje su "stranke" zemlje koje su potpisale originalni klimatski sporazum UN-a 1992. godine.

Ipak, postavlja se pitanje zašto je održavanje COP28 u Dubaiju kontroverzno. Dakle, UAE su jedna od 10 najvećih svjetskih zemalja koje proizvode naftu, a nafta, kao i gas i ugalj, je fosilno gorivo. Svi zajedno su glavni uzroci klimatskih promjena jer oslobađaju stakleničke plinove koji zagrijavaju planetu.

Za predsjednika pregovora COP28 imenovan je glavni izvršni direktor državne naftne kompanije - Sultan al-Jaber.

No, planiraju li domaćini iskoristiti svoju ulogu za sklapanje ugovora o nafti i plinu? UAE nije negirao da koristi sastanke COP28 za poslovne razgovore i rekao je da su "privatni sastanci privatni", prenosi BBC.

Biće i napora da se zemlje učine malo odgovornijim za obećanja koja daju. Trenutno, pariški sporazum ne može natjerati zemlje ni na što jer u procesu UN-a, sve akcije su dobrovoljne. Drugo ključno pitanje će biti novac. Mnogo će se pričati o tome ko kome za šta plaća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:51