Hamza Jusaf dao ostavku / - SKRINšOT
29/04/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijer Škotske podnio ostavku

Škotski premijer Hamza Jusaf podnio je ostavku da se ne bi suočio sa izglasavanjem nepovjerenja samo nekoliko dana pošto je raskinuo koaliciju sa "Zelenom partijom".

On nije uspio da postigne dogovor sa otcijepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mjesto moglo da mu obezbijedi većinu u regionalnom parlamentu.

Škotski poslanici su ove nedjelje trebalo da glasaju o nepovjerenju vladi koju čini Škotska nacionalna partija (SNP) čiji je predsjednik Jusaf.

Vladajući britanski Konzervativci, ali i opoziciona Laburistička partija, su odvojeno preložile izglasavanje nepoverenje Jusafu i njegovoj vladi jer nastoje da oslabe SNP pre parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji koji se očekuju kasnije ove godine.

Premijer Škotske je pokušao da sklopi koalicioni dogovor sa partijom "Alba" koji je 2021. godine osnovao bivši premijer Aleks Salmond otcijepivši se iz SNP, međutim mu to nije pošlo za rukom.

Jusaf je postao lider SNP i premijer Škotske u martu 2023. godine pošto je bivša premijerka Nikola Sterdžon podnijela ostavku.

Podrška za SNP je takođe opala nakon što je stranka podržala zakon koji bi ljudima olakšala promjenu pola i primijenila zakon o zločinima iz mržnje koji je transrodni identitet učinio zaštićenom karakteristikom, iako ista zaštita nije data svim ženama.

Laburisti imaju najveću korist od lošeg položaja SNP, jer pokušavaju da preotmu kontrolu nad britanskim

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:28