Poplave na Floridi / - FOTO: EPA-EFE
14/06/2024 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Trenutna borba Floride sa vremenskim ekstremima: Od toplotnog talasa do katastrofalnih poplava

Dok sjeverna hemisfera ulazi u ljeto, Florida se suočava sa vjerovatno ekstremnim padavinama koje su uzrokovale poplave i veliku štetu, što će vjerovatno obilježiti ovu sezonu.

Oluje su pogodile Južnu Floridu ove sedmice, a skoro metar kiše palo je u samo nekoliko sati u nekim dijelovima juče i prekjuče, uzrokujući ozbiljne poplave u i oko Miamija, Fort Lauderdalea, Sarasote i drugih većih gradova.

U srijedu je proglašena vanredna situacija zbog poplava za dijelove Južne Floride usred jake kiše za koju se ne očekuje da će se smiriti u narednim danima.

Automobili su bili skoro potopljeni na putevima, voda je poplavila kuće, a stotine letova su otkazani ili odgođeni na aerodromima u Južnoj Floridi.

- Florida je zaglavljena u obrascu sa visokim pritiskom na istoku, a nižim pritiskom na zapadu. To je povuklo duboki oblak vlage iz Centralne Amerike i Karipskog mora na poluostrvo - izjavio je u četvrtak viši meteorolog weather.com Jonathan Erdman.

Nekoliko sedmica ranije, toplotni talas u ranoj sezoni uzrokovao je izrazito visoke temperature za taj period godine, u istoj regiji. A svi ovi vremenski uslovi prethode, kako meteorolozi najavljuju, sezoni uragana.

Florida se sprema za uragan, vlasti naredile obaveznu evakuaciju

Ti ekstremi imaju zajedničko ime - svi su pojačani klimatskim promjenama. To je realnost koja je u suprotnosti sa državnom politikom, piše NBC News.

Osim nepovoljnih vremenskih uslova, stanovnici Floride suočavaju se i sa drugim problemima. Naime, jedan od izazova su i finansijske prirode. Ekstremne vremenske prilike dovele su do znatnog povećanja troškova osiguranja kuće, a mnoge kompanije koje se bave ovim poslom su potpuno napustile državu.

Jayden D‘Onofrio predsjedavajući Florida Future Leaders, rekao je da se zbog političkog neslaganja Florida suočava sa katastrofalnim posljedicama.

- Uništavamo našu prelijepu državu zbog političkog manevrisanja - napisao je D‘Onofrio na mreži X.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 14:01