/ - SHUTTERSTOCK
24/09/2022 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Njemačkoj očekuju nemire zbog inflacije i cijena energenata

Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tokom protesta protiv mjera za suzbijanje pandemije, kada se jedan značajni dio stanovništva osjetio ugroženim zbog političkih odluka, navodi se u procjeni

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) predviđa da bi inflacija i rast cijena energenta mogli negativno odraziti na unutrašnju bezbjednost u zemlji i izazvati slične proteste kao tokom pandemije korona virusa, prenosi Mina.

- Možemo očekivati sličnu situaciju kao i tokom protesta protiv mjera za suzbijanje pandemije, kada se jedan značajni dio stanovništva osjetio ugroženim zbog političkih odluka, navodi se u procjeni BKA, koju je citirao dnevnik Tagesspiegel.

Prema istom izvještaju i ekstremno islamističke snage bi mogle postojeću kriznu situaciju iskoristiti za djelovanje, prenosi SEEbiz.

- Bilježimo pozive za napade na ekonomsku infrastrukturu, navodi se u dokumentima BKA.

BKA, osim širenja nemira koje bi mogli podstaći desni ekstremisti i islamisti, očekuje i nasilne akcije krajnje lijevih snaga.

- Očekujemo proteste i kaznena djela kao prošlih godina, ali i blokadu objekata energetske infrastrukture, navodi se u izvještaju.

Prije nekoliko dana jedna grupa klimatskih aktivista je pola dana blokirala rad jedne termoelektrane na ugalj na istoku Njemačke.

BKA očekuje da bi desno ekstremne snage mogle izvršiti i napade na političare kao što je to bio slučaj i tokom pandemije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 01:17