Volodimir Zelenski / - FOTO: TVITER
20/03/2022 u 19:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Зеленски: Желимо да живимо, али наши сусједи желе да нас виде мртве

Он је повлачио директну паралелу између садашње Украјине и историје Израела, суочавајући се са арапским непријатељством

Предсхједник Украјине, Володимир Зеленски, обраатио се данас парламенту Израела поводом ратних дешавања на тлу Украјине која су данас ушле у 25 дан, преноси Blic.rs.

Током обраћања које и даље траје, Зеленски је навео како би израелски ПВО систем био од велике помоћи његовој земљи, те је упитао и окупљене у парламенту због чега Израел још није увео санкције Русији. Такође позвао је Израел да помогне отпору украјинског народа против руске војске.

Цитирао чувену изралеску премијерку

-Можете дефинитивно помоћи нашем народу, спасити животе Украјинаца. Избор је на вама, браћо и сестре, и онда морате да живите са својим одговором, народе Израела- рекао је он у обраћању путем видео линка.

Предсједник Зеленски је у својој видео поруци цитирао и покојну израелску премијерку Голду Меир са ријечима „Ми желимо да живимо, али наши сусједи желе да нас виде мртве“, рекао је Зеленски, додајући како је Украјина и порред свега што се дешава, спремна за проналазак компромисног решења, преноси "ЦНН".

Паралела између Израела и Украјине

Током излагања, ставио је знак једнакости између нацистичке Њемачке и напада Русије на Украјину. Такође, извјаио је и да инвазија "није војна операција".

-То је рат пуних размјера чији је циљ уништење нашег народа, уништење наше дјеце, породица, државности, градова, култура и свега што их чини украјинским. Зато имам право да повучем ову паралелу у историји. Наши ратови за опстанак и Други свјетски рат- рекао је Зеленски.

Он је повлачио директну паралелу између садашње Украјине и историје Израела, суочавајући се са арапским непријатељством.

Током обраћања, Зеленски је рекао израелским посланицима како је Нацистичка партија, позната као НСДАП, покренута у Њемачкој пре 102 године, и то на датум 24. фебруара - управо онај на који је Русија започела своју инвазију на Украјину.

-Они поново изговарају ове ријечи – ’коначно решење‘ – у односу на нас, украјински народ... то је речено на састанку у Москви- рекао је Зеленски, који је Јевреј. Неки од његових рођака су погинули у Холокаусту, преноси "ЦНН"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:10