Урсула Фон дер Лајен / - Фото: EUROPARL.EUROPA.EU/FLICKR)
29/04/2023 u 10:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zemlje EU postigle dogovor s Ukrajinom, izvoz žitarica neće biti ometen

Ovaj sporazum čuva i izvozne kapacitete Ukrajine kako bi nastavila hraniti svijet i sredstva za život naših farmera, u EU, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru

Nakon dvije sedmice intenzivnih pregovora Brisel je najavio dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica za koji kaže da štiti ukrajinsku ekonomiju i sredstva za život poljoprivrednika EU.

Evropska komisija je u petak objavila da je postigla sporazum sa pet država EU, uključujući Poljsku i Mađarsku, te je zagarantovan tranzit ukrajinskih žitarica nakon zabrana uvoza koje su te zemlje uvele i koje Brisel smatra "neprihvatljivim".

- Ovaj sporazum čuva i izvozne kapacitete Ukrajine kako bi nastavila hraniti svijet i sredstva za život naših farmera - u EU, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Sporazum predviđa ukidanje jednostranih zabrana uvoza, u zamjenu za "izuzetne zaštitne mjere" u vezi sa četiri ukrajinska proizvoda koja se smatraju najosjetljivijim: pšenicom, kukuruzom, sjemenom uljanerpe i sjemenom suncokreta.

Poljska, koju su slijedile Mađarska, Slovačka i Bugarska, jednostrano je zabranila žitarice i druge poljoprivredne proizvode uvezene iz Ukrajine sredinom aprila, rekavši da želi zaštititi svoje poljoprivrednike.

Tada je otvoren obračun sa Komisijom, koja jedina ima moć da određuje trgovinsku politiku EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:54