Дамљановић, Тарбук и ЦСО / -фото: С.Ћ.
13/03/2022 u 22:41 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аплаузи за нешто другачији репертоар

Под диригентском управом маестра Младена Тарбука ЦСО је извео Симфониjу броj 2 "Косовска" Мулића, Концерт за кларинет и гудаче, с харфом и клавиром Копланда и Свиту из мjузикла "Приче са западне стране" Бернштаjна

Концертна сезона је у главном граду настављена наступом Црногорског симфонијског оркестра (ЦСО) на Великој сцени Музичког центра Црне Горе. Под диригентском управом гостујућег шефа-дитригента Младена Тарбука оркестар је извео Симфониjу броj 2 "Косовска" Мулића, Концерт за кларинет и гудаче, с харфом и клавиром Копланда и Свиту из мjузикла "Приче са западне стране" Бернштаjна.

image

Дамљановић, Тарбук и ЦСО

-фото: С.Ћ.

Као солиста у Мулићевој симфонији наступила је на клавиру Весна Дамљановић, док је први кларинет Црногорског симфониjског оркестра Петар Гарић извео солистичку дионицу у Копландовом концерту.

image

Весна Дамљановић са ЦСО

-фото: ПР центар/ Ђорђе Цмиљанић

Ово лијепо, репертоарски неочекивано вече због избора репертоара које у потпуности припада 20. вијеку публика је умјела да награди аплаузима, а оркестар на челу са Тарбуком наградио је композицијом "Мамбо", једним од чувених ставова Берштајнове свите.

Пијанисткиња Дамљановић није крила задовољство овом, четвртом сарадњом са колегама ЦСО који су јој за сваки од заjедничких наступа дали вjетар у леђа и подржали је. Остаће записано да је учествовала у једине двије изведбе Мулићеве "Косовске" у нашој земљи. Иако је сарадња са Тарбуком била помало "трновита", јер "су имали различите идеjе", на крају је постигнут компромис.

– Заиста сам срећна што сам имала могућност да ову композицију - симфонизовани клавирски концерт са елементима фолклора и цитатима ћифтелије (интересантног инструмента који је дио и црногорског и албанског фолклора) врло лијепе мелодија, могла опет да изведем - казала је она.

image

Петар Гарић соло са колегама из ЦСО послије десет година

-фото: ПР центар/ Ђорђе Цмиљанић

Након десет година први кларинет ЦСО добио је могућност да оствари своју велику жељу и да са колегама из оркестра изведе Копландов концерт.

– Концерт је био јако успјешан. То је нешто што сам јако дуго хтио да урадим. Драго ми је што сам као солиста добио прилику послије дуго времена, да то реализујем са колегама који су, то морам рећи, уложили огроман труд, јер је ово врло захтјевна партитура. Одушевљен сам - рекао је Гарић.

Коментаришући чињеницу да је репертоар концерта на неки начин другачији од оног уобичајеног класичног репертоара, вођа кларинета ЦСО је истакао да се у последње вријеме ради много и да послије периода мировања, због ковида, оркестар ради више него што се икад радило, али да сви осјећају задовољство јер су прошли кроз много новог репертоара.

image

Младен Тарбук: треба пожурити с кизбором диригента

-фото: ПР центар/ Ђпрђе Цмиљанић

Тарбук расположен да настави сарадњу

Ово је био последњи Тарбуков наступ са ЦСО у овој сезони. Да ли ће бити ту и сљедеће сезоне, још се не зна, потврдио нам је маестро. Без обзира да ли ће се сарадња наставитили или не, задовољан је континуираним развојем ЦСО. Ипак, упозорава...

– Штета би било да се то не настави и да се континуитет сруши. Сматрам да је за један оркестар веома важно да има, као у фудбалу, тренера. Важно је и да оркестар "игра и у гостима" не само на домаћем терену. Могућности овог оркестра су велике, у њему има врло добрих музичара и могао би да постане један од водећих оркестара у региону. Али, то мора препознати и шира заједница. Није довољно само добро свирати, потребна је брига и подршка – поручио је Тарбук и нагласио да је расположен да настави сарадњу.

Он је казао да нема мјеста чекању кад је у питање ангажман шефа-диригента, упозорио је, на неки начин, Тарбук, јер је свијету доста онлајн концерата и већ се увелико праве планови за наредну сезону.

Маестро Младен Тарбук је нагласио да је веома задовољан што је у публици било много младог свијета.

– Мислим да је то прави пут, то је нешто на шта треба сви да будемо поносни. Морамо се трудити око младих, они су наша будућност. Посебно ми је драго да то видим на концерту класичне музике. Кад кажем класична и та се граница мало помјерила, што се видјело на вечерашњем програму - сва три композитора су кокетирала са неком другом традицијом - Мулић са народном, Копланд је написао концерт са пуно плесних елемената. А, Берштајну је за своје вријеме постигао свјетску славу као веома интересантан композитор, али и диригент. Драго ми је што су млади одлично реаговали и зато смо на бис одсвирали "Мамбо" – казао је Тарбук.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:42