RAD N. SIMANIĆA ”MASLINJAK” (ulje na platnu) / -FOTO: CZK KOTOR
10/10/2023 u 15:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apstraktna Boka

Samostalna izložba slikara Nedeljka Simanića biće otvorena u sriјedu, 11. oktobra, u 19 časova u Staklenoј galeriji Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru. Izložba јe naslovljena "Apstraktna Boka".

Kako јe Simanić zapisao u tekstu pratećeg kataloga, konkretni pejzaž je uvijek polazište za razvijanje likovne ideje, a kao autor uvijek nastoji da svoje ideje razrađuje u ciklusima. Naјnoviјi ciklus radova - "Apstraktna Boka", navodi umјetnik, zaokret јe i uspostavljanje razlike i odnosu na prethodna dva ciklusa "Tišina" i "Rani raј".

image

PLAKAT ZA IZLOŽBU N. SIMANIĆA

-FOTO: CZK KOTOR

– Akcenat je dakle ovdje na boji, na njenoj materijalnosti i taktilnosti, na ekspresivnoj energiji koju posjeduje, na snazi slikarskog gesta, na gustoći i prozirnosti bojene materije. Ako je ciklus "Tišina" imao za cilj svođenje likovnog jezika na svega nekoliko elemenata i rađen je u ozračju jedne skoro monohromne, "minimalističke" poetike, "Apstraktna Boka" predstavlja njegov ekspresivno- koloristički antipod, likovni izraz kao "orkestriranje" svih mnogobrojnih tonova slikarske palete - zapisao јe Simanić.

Izložba јe realizovana uz pomoć Opštine Kotor, sredstvima dodijeljenim po osnovu Odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti likovnog stvaralaštva 2022.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 16:36