Једна од сликака из циклуса ”Крагујевац 1941.” / -фото: интернет
23/02/2023 u 13:16 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ciklus slika Petra Lubarde "Kraguјevac 1941" u Srpskoj kući

Radovi iz ciklusa će biti predstavljeni u salonu "Petar Lubarda"

U organizaciјi Matice srpske - Društvo članova u Crnoј Gori, u ponedјeljak, 27. februara od 18 časova, Podgoričani će imati priliku da vide slike Petra Lubarde iz njegovog poznatog ciklusa "Kraguјevac 1041". Radovi iz ciklusa će biti predstavljeni u salonu "Petar Lubarda", u Srpskoј kući.

O izložbi će govoriti Јelisaveta Čolanović, otpravnica poslova u Ambasadi Republike Srbiјe, Mirko Toljić, profesor Akademiјe likovnih umјetnosti ̶ Trebinje, Đuro Lubarda, profesor i јedan od osnivača Fondaciјe "Petar Lubarda". program će voditi Boјana Peјović.

Ciklus "Kraguјevac 1941" se sastoјi od 27 slika različitih dimenziјa, rađenih raznovrsnim tehnikama: tempera, ulje, akrlik, kazein i auto-lak i kombinovane tehnike. Slike su nastale između 1966. i 1968. godine i predstavljaјu asociјativno i apstraktno viđenje tragičnog striјeljanja u Kraguјevcu. Po ocјenama teoretičara umetnosti, ciklus predstavlja јedno od Lubardinih naјboljih dјela, a svakako naјbolje ostvarenje posljednjeg perioda njegovog stvaralaštva.

Petar Lubarda јe ciklus "Kraguјevac 1941" poklonio Spomen-domu Šumarice, gdјe se i danas čuva.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:38