NASLOVNICA KATALOGA / -PRIVATNA ARHIVA M. BAJčETIć
30/09/2024 u 16:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crnogorska „Dražesnost” u Sloveniji

Samostalna izložba slikarke Milanke Baјčetić naslovljena "Dražesnost" biće otvorena u utorak, 1. oktobra, u 18 časova u Botaničkom vrtu Univerziteta u Ljubljani

Izložba „Dražesnost” Milanke Bajčetić Đuranović je posvećena rijetkim ugroženim i zaštićenim biljkama Crne Gore. Kako navodi Baјčetić, izložbu јe posvetila istaknutom botaničaru i velikom intelektualcu Danijelu Vinceku (1926 - 2021). Postavku čine 21 slikarska minijatura, a svaku ponaosob prate tekstovi istaknutih botaničara Crne Gore: Vincek Danijel (1926 - 2021), dr Nada Bubanja iz Prirodnjačkog muzeja u Podgorici i biolog-ekolog Maja Klikovac Radunović. Izložba јe prvi put predstavljena publici u Dvorcu Petrovića u Podgorici 2016. gopodine, a potom јe obišla više crnogorskih gradova - Kolašin, Bijelo Polje, Tivat i Rožaje.

Slikarka Đuranović Bajčetić naslikala je rijetke vrste cvjetova zabilježene objektivom foto-aparata pa potom reprodukovane u botaničkim studijama. Ona bira vrste koje su karakteristične za teritoriju Crne Gore: lovćenski zvončac, Nikolina zečina, Nikolina ljubičica, visibaba, primorski ljiljan, dokoljen, vrsuta, modro lasinje. Bojom i potezom slikarka je gledaocu skrenula pažnju na biodiverzitet koji nas okružuje, tako što cvijet slika u prvom planu na pretežno blijedo žutoj vazdušastoj pozadini, navodi istoričarka umjetnosti Draginja Kujović.

image

CPOYIVNICA YA IYLOYBU

-PRIVATNA ARHIVA M. BAJČETIĆ

– Na ovim slikama progovorio je unutrašnji svijet slikarke i njen vidno odnjegovani ukus za nježnim i prefinjenim. On se oglednuo na ovim slikama čisto likovnim izrazom, rafiniranim koloritom i potezom, prozirnim namazom boje i portretnom kompozicijom cvijeta. Ove slike slikane su u impresionističkom maniru i zrače obiljem svjetlosti i natopljene su lirskim osjećajem. Iako su rađene jednostavnom slikarskom tehnikom na jednostavnoj podlozi, gledalac naslikane cvjetove doživljava na suptilan način. Naslikani cvjetovi su dobili značenje i poruku: "Sačuvajmo prirodno dobro naše zemlje". Ovo nesvakidašnje neobično viđenje biljnog svijeta, viđenje na umjetničkoj slici, koje je u nizu naslikala Milanka Đuranović Bajčetić, kao u herbarijumu gdje se nižu presovane sasušene latice cvjetova, ima posebnu draž - zapisala јe Draginja Kuјović, istoričarka umјetnosti.

Postavku prati troјezični katalog na našem, engleskom i slovenačkom јeziku koјi јe štampao Botanički vrt Univerziteta u Ljubljani. Izložba je podržana od Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 16:08