Pozivnica za izložbu / -muzeji i galerije budva
08/06/2024 u 09:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Cvjetni akvareli

Samostalna izložba akademske slikarke Bosiljke Bakočević biće otvorena večeras, subota, 8. jun, u 20 časova, u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” u budvanskom Starom gradu

Samostalna izložba Bosiljke Bakočević naslovljena je „Flora”, a organizator je JU Muzeji i galerije Budva. Izložbu će otvoriti Diana Bracanović, vlasnica galerije „Artica”.

Izložba "Flora" prvo je predstavljanje umjetnice budvanskoj publici koja će pored akvarela moći pogledati i nekoliko Bosiljkinih cvjetnih instalacija. Svoje umjetničko opredjeljenje za akvarel i floralne motive umjetnica objašnjava ovako:

image

Detalj jednog rada Bakočevićeve

-muzeji i galerije budva

– Akvarelsko istraživanje i promišljanje o konstantnoj promjeni svjetlosti, vode i organskih materija dovodi do posmatranja i proučavanja floralnih motiva. Slikajući biljke u svim svojim fazama, počev od svježih do uvelih oblika, možemo naučiti dosta o prolaznosti i efemernosti materije. Otkriva nam se čitav jedan novi svijet boja, valera, formi, struktura. Posmatrajući cvijet i uvećavajući latice iznad prirodnih proporcija, primorava se posmatrač da vidi detalje koji se inače ne bi primjetili. Na taj način se polako gubi figuralna nota i sponatno prelazi u apstraktno, dobijajući novo značenje. Čistoćom koji odiše akvarelski izraz može se poistovjetiti sa istinom i činjenicom da je jedina konstanta zapravo promjena - rekla je Bakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 22:10