Здружени хор малишана из Радановића и Ластве / -М.Д.П.
25/12/2021 u 14:51 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да расту заједно уз музику у учионици и на сцени

Здруженим хором од око 50-оро дјеце узраста од шест до 13 година из Радановића и Ластве дириговала је Дијана Пејовић, а хор ученика старијих разреда водила је Душица Ћетковић

Да свирање и пјевање нису само за учионицу, него да је исконска сврха музике да се изводи јавно, пред публиком, увидјели су бројни ученици Музичке школе "Вида Матјан" из подручних одјељења Радановићи и Ластва Грбаљска, који су наступили на свом првом концерту уживо у Цркви Светог Духа у Котору. Била је то прилика и да уче од старијих, искуснијих ученика-ца из матичне школе у Котору, који су били "шлагворт" на овој музичкој новогодишњој торти. Око 50-оро дјеце узраста од шест до 13 година у здруженом хору подручних одјељења Радановићи и Ластва, под управом проф. Дијане Пејовић, пјевало је "Тиху ноћ" и "Нова година је ту", док је хор старијих разреда основне музичке школе у Котору, који води Душица Ћетковић, заокружио причу изведбом "Jingle-Bell Rock".

– Дјеци је била велика радост да наступе на овој сцени, имају посебну емоцију кад је музика у питању и док не доживе концертно извођење, не могу да се упознају са музичком умјетношћу и са правим осјећајем које носи музичко образовање, казала је диригенткиња Дијана Пејовић, професорка солфеђа и хора.

Хармоникаш Дамјан Џевердановић је завршио нижу Музичку школу претпрошле године, онда је 2020. године направио паузу и ово је његов први концерт након двије године од почетка "корона пандемије". Представио је резултат свог рада током полугодишта изводећи Етиду П.Маконена.

image

Хор старијих разреда из Котора

-М.Д.П.

– Значи ми да се подсјетим како је то бити уживо на концерту, да осјетим цјелокупну атмосферу, јер направио сам велику паузу, па сам имао и малу трему, признаје Џевердановић. Поред њега, наступиле су и награђиване средњошколке Вјера Радуловић, виолина и Јована Шујица, флаута. Међу млађима наступиле су флаутисткиње Љубица Вујовић, Јована Петовић, Корина Рајхел, Матеа Кордић, Ања Ковачевић, Николина Јањић, затим кларинетисти - Ђорђе Бркановић, Петар Јовановић, Павле Броћић и Ана Вуловић; клавиристи – Данило Обрадовић, Јована Лончар, Тамара Станић, Уна Радановић, Ања Кашћелан, Ирина Маликовић, Милица Мршуља, Николина Станишић и Вјера Радуловић. Из класе соло-пјевања представила се Анђела Вуловић, а са одсјека за трубу – Милош Ивановић.

– Већином су наступила дјеца из подручних одјељења, али смо програм употпунили са ученицима из Котора, сви они једнако су ученици ШОСМО "Вида Матјан". Дјеца морају да се друже, да се социјализују, да расту заједно, да дијеле и радост и срећу и тугу, ако се баве музиком, морају да наступају, да све оно што професори ураде са својим ђацима у учионици, сад могу поново јавно да представе. То је и сврха нашег постојања, казао је Михајло Лазаревић, директор Музичке школе. Испред Општине Котор обратио им се Јован Ристић, директор Туристичке организације, која је дјеци обезбиједила новогодишње поклоне.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:07