Детаљ са изложбе / -љиљана минић
17/09/2022 u 16:26 h
Ljiljana MinićLjiljana Minić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Десет ликовних прича у јединственој поставци

У познатом турском граду и љетовалишту Чанакале, а у оквиру Фестивала путева културе Троја, отворена је ликовна изложба умјетника са Балкана

У познатом турском граду и љетовалишту Чанакале, а у оквиру Фестивала путева културе Троја, отворена је ликовна изложба умјетника са Балкана. Организатор Фестивала је Министарство културе и туризма Турске. Црну Гору представља умјетница Јелена Вушуровић, а Србију Катарина Швабић.

Умјетница Јелена Вушуровић за „Дан“ је саопштила да је јако поносна што у Турској представља Црну Гору.

– Важност мог присуства овдје је назив цјелокупног догађаја који се зове „Ја имам причу“. Нас десетак пробраних умјетника из читавог свијета смо дошли да кажемо једну причу. Ми смо једно, умјетност је нешто што је јако битно – што спаја, гдје се не гледа ни религија, ни вјера, нити има било којег додатног фрагмента у читавом животу осим умјетности. То је нешто јако важно – навела је Вушуровић.

Вушуровић наводи да је представила два дијела, из различитих година.

– Негдје ми је то било јако битно да бих повезала неке циклусе својих изложби. Ради се о апстрактним сликама. Овај догађај је организовало Министарство културе Турске. Фасцинантно је да на једно мјесто, гдје стварамо једну нашу заједничку причу, дође оволико народа. Желим да позовем колеге да буду дио нас, да апсолутно као ја и моје колеге из Црне Горе имају велико срце и пуно мјеста у Турској – навела је Вушуровић. 

Имамо ову дивну прилику да се сретнемо са комшијама из региона, из десет балканских земаља, у овом невјероватном граду и на овом невјероватном фестивалу, каквог нема код нас у овако великом формату, навела је Катарина Швабић.

– Овог пута представљам Србију као неко ко је рођен у Србији и уживам са својим колегама овдје. Свако је својим радом употпунио ту неку цјелину под називом "I have a story" ("Ја имам причу"). Пуни смо  неких наших прича. Овог пута је ријеч о серији цртежа, четири цртежа и серије интуитивних цртежа. Ријеч је о слојевитим цртежима које дуго радим, о процесу који дуго траје и у ком никада не знам шта ће на крају испасти. Узбуђује ме то што у њему настаје. То су радови које посматрам као филм и на тај начин упознајем себе и своје тренутно стање, емоције, мисли... – казала је, између осталог, умјетница Катарина Швабић.

Такође, остали умјетници су: Ахмет Фуркан Демирел (Турска), Сорин Шуртулеску (Румунија), Нехат Бећири (Македонија), Фиторе Бериша (Косово), Ана Ратковић Собота (Хрватска), Трајана Панајотова (Бугарска), Алем Коркут (Босна и Херцеговина), као и Генц Малићи (Алабанија).

Чанакале је град и лука у Турској, у истоименој провинцији, на јужној азијској обали Дарданела. Сјеверни дио мореуза Дарданели усмјерен је ка Мраморном мору, а јужни ка Егеју и Медитерану. Налази се близу древног града Троје и други је град у Турској који се налази на два континента, поред Истанбула. Раније је град био познат под именом Кале - Султание, а Грци су га називали Дарданелија.

Љиљана Минић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:01