Насловница каталога / -музеји и галерије будва
17/09/2024 u 11:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Digitalna izložba budvanskih ikona i fresaka

Izložba ikona i fresaka "Budvanski manastiri na raskršću milenijuma" budvanskog Muzeјa i galeriјa biće otvorena danas, 17. septembra, u 19 časova klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada

Autori postavke "Budvanski manastiri na raskršću milenijuma" su mr Lucija Đurašković i Marko Kentera, saradnica na projektu/izložbi Ivana Domazetović. Pokrovitelj projekta je Turistička organizacija Budve, a projekat je podržala Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Budva.

Izložba je koncipirana da se predstavi izuzetno značajan dio baštine budvanskog kraja koja je i zajednička baština dijela evropskih zemalja, ne samo balkanskog regiona. Inovativni projekat "Budvanski manastiri na raskršću milenijuma", koji je obuhvatao prvu digitalno obogaćenu izložbu eksponata u Crnoj Gori publici je premijerno predstavljen u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u budvanskom Starom gradu 1. juna 2023. godine.

Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog nasljeđa svih manastira sa teritorije Budve, kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama. Postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posjetilaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 11:16