Ivana Radovanović diploma / -IVANA RADOVANOVIć
19/09/2024 u 17:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Diploma za crtež Ivani Radovanović

NTERBIFEP јe međunarodni festival u oblasti crteža, grafike, fotografije i video arta ustanovljen 1980. godine i jedan јe od najznačajnijih manifestacija na području likovne umjetnosti, sa posebnim osvrtom na temu portreta

Likovna umјetnica Ivana Radovanović dobitnica јe nagrade za crtež na Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta - INTERBIFEP, koјi se ove godine održava od 18.9. do 25.11. Međunarodni žiri u sastavu: doc. art Iva Ćurić, mr Anja Bogojević, v.ass. i prof. art Marina Troglić, našoј umјetnici јe dodiјelio Diplomu za crtež "Bez naziva 1", koјi јe nacrtala 2022.

- Ivana Radovanović koristi crtež kao izražajno sredstvo kojim bilježi poziciju pojedinca u kontekstu složenog, turbulentnog i nepredvidljivog istorijskog trenutka u kojem se nalazimo. Praveći otklon od figuracije i jasnog anatomskog prikaza tijela, autorka, u ekspresionističkom maniru direktno impostira kolektivno psihičko i duševno stanje kao odraz vremena u kojem živimo i društva kojem pripadamo. Individualno svjedočanstvo umjetničkim sredstvima je prevedeno u aktualni kolektivni manifest - navodi se u obrazloženju nagrade.

Masoničić dobio nagradu za video

Žiri u obrazloženju navodi i da umјetnica Nataša Bubalo koristi medij grafike da bi zabilježila klasični portret kojim sugeriše prolaznost vremena.

- Naziv rada, "1968", predstavlja jedan od mogućih puteva ka razumijevanju i interpretaciji ovog grafičkog lista. Izvrsnost tehničke izvedbe i izbor formata svjedoče da je riječ o autorki koja suvereno vlada grafičkim medijem i vješto odgovara na postavljeni tematski okvir festivala.

Crnogorski umјetnik Masoničić јe dobio nagradu za video "Djeca zauvijek", u kojem istražuje tehničke mogućnosti samog medija kolažirajući i dekonstruirajući prepoznatljive vizualne slike i znakove.

Umjetnik iz Mađarske zavriјedio јe priznanjenza fotodokumentaciju performansa "Laokonov portret".

- Veoma sugestivnom i značenjima ispunjenom fotografijom, autor, jasno podcrtava medij kojeg dokumentuјe - navodi žiri.

Diploma "Ismet Mujezinović" dodijeljena јe francuskom umjetniku za rad "Leo", koji svjedoči o važnosti i značaju crteža kao umjetničkog sredstva i virtuoznosti same likovne izvedbe, a Diploma "James H. Pinto" umјetniku Mušiću, za rad "Osuđivanje", koji u grafičkoj tehnici akvatinte, suptilnim humorom i s primjetnom dozom ironije, provocira pitanje ko zapravo gleda, a ko osuđuje, ili ko to ne gleda, a ko ne osuđuje?

INTERBIFEP јe međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta. Ustanovljen јe 1980. godine.

- Festival јe jedan od najznačajnijih manifestacija na području likovne umjetnosti, sa posebnim osvrtom na temu portreta, ne samo u okviru Bosne i Hercegovine, nego i u regionalnim i svjetskim okvirima - kaže Radovanović uz isticanje zadovoljstvo dobiјenom nagradom.

image

Ivana Radovanović autoportret crtež

-IVANA RADOVANOVIć

INTERBIFEP јe jedan od najznačajnijih umjetničkih festival u regionu sa rastućim ugledom na evropskoj i svjetskoj kulturnoj scene. Na poslednja tri INTERBIFEP-a, učestvovalo je 370 umjetnika iz 52 zemlje svijeta.

- To čini impozantan broj umjetnika, koji prepoznaju ovaj festival, Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, kao likovni događaj od velikog značaja za prezentaciju i afirmaciju likovne umjetnosti na svjetskoj likovnoj sceni - kaže Radovanović.

U julu je obavljena uža selekcija umjetničkih djela, koja će biti izložena u Centru za kulturu Tuzle, u organizacionoj jedinici Međunarodna galerija portreta.

Pored Ivane Radovanović diplome su dobili za grafiku - Nataša Bubalo, "1968.", 2023. BiH; za video - Milo Masoničić, "Djeca zauvijek", 2024. takože iz Crne Gore; za fotografiju - Endre Lisany, "Portrait of Laocoon – minute performance series", 2022, Mađarska;

Diplomu "Ismet Mujezinović" dobio јe Lascurettes Chantal, za rad "Leo", 2024. Francuska, a Diplomu "James H. Pinto" BiH umјetnik Dušan Mušić, za rad "Osuđivanje", nastao ove godine.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:06