VIZUAL ZA IZLOŽBU / -FOTO: FEJSBUK MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI CRNE GORE
05/09/2023 u 10:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Duhovna dekolonizacija

Izložba "Duhovna dekolonijalizacija" Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja u saradnji sa Anom Hofner eks Prvulović biće otvorena za publiku od utorka, 5. septembra, u galeriji Botanička bašta Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore. Naslov izložbe paralelan je naslovu rada Ane Hofner, i preuzet јe iz publikacije "Ponos i obaveza" (Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja "Josip Broz Tito", 1982).

„Duhovna dekolonizacija” povezuje i prepliće dokumente koji nas vode kroz nekad slojevite odnose između Jugoslavije i Indije.
Izložbu će tokom njenog trajanja pratiti i niz aktivnosti kao što su vođenje kroz izložbu, predavanje i radionica, a publika će o njima biti blagovremeno obaviještena.

Kroz kompleksna preplitanja istorijskih dokumenata, događaja, susreta i sjećanja, izložba iz današnje perspektive promišlja naslijeđe i potencijal ideja koje su se razvijale, u različitim slojevima i intezitetu širile kroz Pokret nesvrstanih, s naglaskom na osnaživanje žena, dekolonizaciju i deperiferizaciju, istovremeno naglašavajući istaknutu ulogu koju su kultura i kulturna razmjena imale u tim procesima.

Kustoskinje Kolekcije nesvrstanih su Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Brankica Nedović.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:27