Визуал за пројекат / -ГРАД ТЕАТАР БУДВА
27/04/2024 u 08:14 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Feminističko čitanje klasika

Budvanski "Grad teatar" implementira projekat o položaju žena kroz program Kreativna Evropa

Budvanska JU "Grad teatar" realizuje projekat "The Sexual Theatre – Feminist Readings of Classics", u okviru programa Kreativne Evrope "CREA-CULT-2003-COOP". Pored "Grad teatra", partneri na projektu su Bosansko narodno pozorište Zenica (vodeći partner), Universite Paul - Vallery Montpellier iz Francuske, Teatro Circo de Braga iz Portugala.

Realizacija projekta počela јe u januaru 2024. godine i trajaće do decembra 2025. godine.

Ovim projektom se posebna pažnja posvećuje ženama, odnosno njihovom položaju u patrijarhalnom društvu. Kroz rad na projektu će se obrađivati teme koje se tiču feminističkih teorija, rodne ravnopravnosti, patrijarhata, a koje su karakteristične za zemlje koje učestvuju u njegovoj realizaciji, odnosno Francusku, Portugal, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Sveobuhvatni cilj projekta je da se kroz feministički pristup čitanja klasične literature kreiraju novi kulturni sadržaji, internacionalne koprodukcije i razmjena umjetnika između zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. U autorskom timu projekta Crnu Goru predstavljaju dramaturškinja Stela Mišković, koja se pridružuje timu iz Portugala, i rediteljka Minja Novaković, koja će raditi na projektu u Francuskoj. Predstavu koja će nastati u Crnoj Gori, režiraće Laurent Berger iz Francuske, uz saradnju dramaturškinje Catie Faisco iz Portugala. Rezultat projekta će biti četiri nova pozorišna djela koja će biti prikazivana kao manja festivalska forma u svim partnerskim zemljama.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:40