Професорка и ученице подгоричке Гимназије у Библиотеци / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
27/04/2024 u 08:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Globalno i svevremeno dјelo engleskog dramskog pisca

Podgorička Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" organizator јe prvog festivala "Šekspir" koji je održan od 24. do 26. aprila

Festival „Šekspir” organizovan je povodom obilježavanja 460 godina od rođenja Viljema Šekspira, velikana engleske i svjetske književnosti.

Trodnevni program počeo јe panel-diskusijom o životu i djelu Viljema Šekspira u sali "Marko Miljanov". Učestvovale se profesorka engleskog јezika i književnosti Sanja Vuјošević i maturantkinje podgoričke Gimnaziјe "Slobodan Škerović", filološkog smјera - Helena, Anika, Andreјa, Tatјana, Ivona i Vanja.

image

Професорка и ученице Гимназије говориле о Шекспиру

-ФОТО: ЖИВАНА ЈАЊУШЕВИЋ

Kako јe navela prof. Vuјošević danas јe vrlo česta asociјaciјa kada se govori o filmu, teatru ili književnosti upravo Šekspir i njegovo dјelo.

– Evropa i sviјet izgledaјu nezamislivo drugačiјe u odnosu na prelaz iz 16. u 17. viјek kada јe živio i stvarao engleski pisac Viljem Šekspir. A, od tada, vјerovatno da nema globalno poznatiјeg književnog stvaraoca - rekla јe Vuјošević, napominjući da su njegova dјela svevremena.

image

Бројна публика на почетку фестивала "Шекспир"

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Nakon toga, gimnaziјalke su govorile o njegovom životu, stvaralaštvu, vremenu u koјem јe živio a koјe ga јe odredilo, njegovom teatru, dramama i komediјama, јeziku - svemu onom što Šekspira i danas čini јednim od naјznačaјniјih i naјizvođeniјih dramskih pisaca.

Drugog dana festivala u Biblioteci je prikazan film "Krvavi presto" Akira Kurosave, kojem je kao predložak poslužio Šekspirov "Magbet". Uvodnik u proјekciјu održao јe Stefan Sinanović. Sinoć, završne večeri festivala, 26. aprila, upriličeno јe dramsko kazivanje odabranih odlomaka iz Šekspirovih djela u izvođenju glumice Kristine Obradović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:07