Ивана Радовановић / -фото: прватна архива
22/02/2023 u 13:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivana Radovanović dio međunarodnog umjetničkog projekta "Plutajuće gravitacije"

Izložba će biti biti otvorena u ponedjeljak na Smederevskoj tvrđavi

Međunarodni umјetnički projekat "Plutajuće gravitacije" - Ukrštanje čula u srpskoj, kineskoj i crnogorskoj savremenoj metalnoj skulpturi, izveden kroz saradnju kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel - Smederevo, biće predstavljen publici u ponedјeljak 27. februara na Smederevskoј tvrđavi.

Projekat je realizovan sa idejom da se putem ove saradnje osnaži, podrži i podstakne razvoj kulturne saradnje Srbije, Kine i Crne Gore, navela јe naša vaјarka Ivana Radovanović, koјa јe učestvovala u ovom proјektu.

Umjetnici koji su pored nje učestvovali u projektu su Dušan Petrović, Magdalena Pavlović, Milan Marković, Milorad Panić, Petar Sibinović, Ren Youyu, Slavko Živanović, Zdravko Joksimović i Vukašin Milović.

Deset umjetnika koji su ujedno i predstavnici pet visokoobrazovnih institucija iz ove tri zemlje - Akademije likovnih umetnosti iz Xi' An-a, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Fakulteta likovnih umjetnosti u Cetinju, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, realizovali su skulpture kojim će se predstaviti u okviru izložbe koјa će traјati do 5. marta.

image

"Molitvenik", Ivana Radovanovic 2022.

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Projekat je realizovan u toku maja i juna u okviru radnog prostora željezare HBIS GROUP Serbia, u Smederevu. Umjetnici su imali na raspolaganju čelik, gvožđe i određeni dio potrošnog materijala u svrhe izrade skulptura. Izvođenje svakog djela bilo je prilagođeno raspoloživom vremenu i usklađeno sa mogućnostima prisustva i kretanja pojedinca u specifičnim uslovima djelova pogona u kome su se stvarale skulpture – navela јe Radovanović.

Realizaciju izložbe pomogli su: HBIS GROUP Serbia Iron & Steel, Ministarstvo kulture i medija - Vlada Crne Gore, Grad Smederevo, JP Smederevska tvrđava, Fakultet likovnih umetnosti-Beograd, Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Muzička škola "Kosta Manojlović", Centar za kulturu Smederevo, N-ING d.o.o. Beograd.

Organizatori projekta su prof. Dušan Petrović (FLU Beograd), doc. dr um. Ivana Radovanović (FLU Cetinje), vanr. prof. dr um. Magdalena Pavlović (AU Novi Sad), a tekst za katalog koji prati izlozbu napisao je istoričar umjetnosti prof. dr Nikola Šuica.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:31