Slika iz postavke / - KOTORART
01/08/2023 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izložba slika "Itaka" Antuna Sbutege na KotorArtu

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, u srijedu, 2. avgusta, sa početkom u 20 časova

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju autorsku izložbu slika, dr Antuna Sbutege, pod nazivom Itaka. Otvaranje izložbe će biti upriličeno u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, u srijedu, 2. avgusta, sa početkom u 20 časova. Na otvaranju izložbe govoriće direktorica Pomorskog muzeja, Maja Uskoković, izvršni i umjetnički direktor festivala KotorArt, Ratimir Martinović, kao i sam autor, Antun Sbutega.

Dvadeset slika izrađenih tehnikom ulje na platnu nastale su tokom proteklih trideset pet godina i tematski su vezane za Boku Kotorsku koja za autora predstavlja životnu luku – Itaku. Na platnima su prikazani pejzaži Boke, more, brda, nebo, galebovi, golubovi, crkve, palaci, trgovi, palme, njeni jedrenjaci, paroborodi, scene karnevala, kupačice, kao i njena duhovna dimenzija, Bogorodica, anđeli i sveci. Riječ je o figurativnom slikarstvu koje preko prikazivanja fizičke dimenzije ima pretenzije da pronikne u metafizički prostor. Autor pokušava da transcendira prikazanu stvarnost, da se poveže sa arhetipskim prostorom kolektivno nesvjesnog, oniričkog, uspostavi sintezu racionalnog i iracionalnog, kao i vremensku sintezu, povezujući razne vremenske slojeve, u težnji da probije opnu koja dijeli hronološko vrijeme od vječnosti, s dozom poetske nostalgije.

Antun Sbutega rođen je u Kotoru, gdje je završio Gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao i doktorirao. Predavao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru do 1991, kada se s porodicom seli u Rim. Radio je u Kongregaciji za evanđelizaciju naroda u Vatikanu. Za prvog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom viteškom malteškom redu imenovan je 1. januara 2007, i tu dužnost obavljao je do 1. aprila 2013. godine. Bio je ambasador Crne Gore u Republici Italiji, Malti i San Marinu do penzionisanja, krajem 2016, kao i admiral Bokeljske mornarice Kotor. Predsjednik je Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, nosilac je više odlikovanja i član viteških redova. Sarađivao je s više univerziteta u Italiji, učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Autor je petnaest monografija i preko stotinu naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, pomorstva, istorije, diplomatije i umjetnosti u Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Vatikanu. Od djetinjstva se bavi umjetnošću, posebno slikarstvom. Do sada je izlagao na kolektivnim izložbama.

Izložba se može posjetiti do 16. avgusta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 23:41