Вили Матула као барон Минхаузен - једно од ранијих извођења / -ФОТО: КИЦ "БУДО ТОМОВИЋ", ФЕЈСБУК
11/02/2022 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кад-тад вође буду ухваћене с прстима у тегли пекмеза

Велика је разлика између вођства и манипулације. Јер вођство је нешто врло важно, и одговорно, без чега друштво не може - каже Вили Матула

Кроз историју човјечанства, али и свакодневно, сусрећемо се с већим или мањим лажима. На тежини добијају кад их изговарају они са значајем. Свакодневно... А, лаж је лепршава, занимљива, маштовита, понекад чак и чаробна... ствара илузију, чак и да сте информисани, нарочито данас у развијеним интернетским конекцијама. Насупрот њој је истина, често болна.

Управо о томе је са сцене проговорио један од најчувенијих лажова у историји барон Хијеронимус Карл Фридрих Минхаузен, стварни историјски, књижевни, позоришни, филмски лик, али и онај коме је успјело да уђе у уџбенике и књиге из психологије и медицине. Својим трудом заслужио да се синдром назове по њему. Као и позоришно упризорење које је прије неколико ноћи, на сцени Додест КИЦ "Будо Томовић" у такмичарском програму седме Манифестације камерних драмских остварења - МАКАДО изнио хрватски глумац Вили Матула. Монодрама "Минхаузен" настала је у режији Бориса Ковачевић, а по тексту Готфрида Бургера.

Енергија публике глумцу даје вољу за даље грађење представе

На сцени нема реквизита, сценографије, само глумац, његов глас, покрет тијела - мима. Матула успијева да увуче гледаоца у причу о авантурама барона Минхаузена. Током представе осјетне су биле и вјешто убачене импровизације које асоцирају на савремени тренутак. Матула каже да је раније импровизацију више користио. Данас се држи основног текста, с понеким украсом.

– Неко вријеме, како сам пуно играо ову представу, дозвољавао сам себи пуно веће екс темпоре и промјене, али, на крају сам закључио да је боље да имам чврсту структуру и да се то у публици догађа, а не све што ми то вече падне на памет да изговарам. Јер, не могу знати што се све догађа у срцима и психама појединца, па покушавам ослушкивати све заједно и додавати ријеч, мимику, гесту и гледати реакцију. И онда та енергија која се ослободи даје ми додатну вољу за даље грађење слике - каже Матула.

Представа се игра 24 године, још од 1998. године. Данас, с обзиром на вријеме кад је настала, као и вријеме када је живио Минхаузен или када су писане прве књиге о њему, лакше је препознати и разоткрити лаж, него ли манипулацију, полуистине, каже глумац.

– То је оно најгоре што нам се догађа, нарочито када су у питању људи који нас воде. Велика је разлика између вођства и манипулације. Вођство је нешто врло важно и одговорно, без чега друштво не може - каже Матула.

Он додаје да смо већ дуже вријеме сви присиљени да се легитимишемо као демократе, али погледајмо у ком све смјеру та демократија одлази...

– Зато је Минхаузен сигурно метафора и за то - каже Матула.

Ондашњи Минхаузен је из данашње перспективе чак и наиван. Матула оцјењује да је кроз представу лик забаван и више говори о томе што је наша машта у стању.

– То су све слике које може да створи и отвори, за разлику од оних који нису маштовити, и који су најчешће насилни, претворни, и кад-тад их ухватимо с прстима у тегли пекмеза - додаје Матула.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:27