Гекић током концерта / -фото: крсто вуловић
15/08/2024 u 10:49 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kemal Gekić u drugačiјem svјetlu

KotorArt - Don Brankovi dani muzike predstavili kompozitorski opus čuvenog piјaniste Kemala Gekića

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Don Brankovih dana muzike, organizovao je nesvakidašnji koncert jednog od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemala Gekića. On se preksinoć u Crkvi Svetog Duha, festivalskoj publici predstavio i kao izvođač i kao autor kompoziciјa koјe izvodi.

image

Гекић и Рамбо Амадеус

-фото: крсто вуловић

Na programu su se našle kompozicije koje je Gekić komponovao u periodu od 1981. pa sve do 2024. godine. Prvi dio koncerta bio je posvećen melodrami, komponovanoj 2023. godine, "Smrt Smail-age Čengića", prenosi festivalska pres služba. Kompozitor je prvo izveo kompoziciju "Prolog" (2024), nakon koje je, bez pauze, uslijedila melodrama a na sceni mu se pridružio Antonije Pušić- Rambo Amadeus, koji je u ulozi naratora dao poseban pečat ovom djelu. Za potrebe ovog koncerta, kompozitor i pijanista redukovao je melodramu na trajanje od 20-tak minuta, izdvojivši pet cjelina: "Agovanje", "Noćnik", "Četa", "Harač" i "Kob". U drugom dijelu koncerta uslijedile su klavirske kompozicije "Dijalozi" (2021), Introdukcija i koncerta fuga (1981), "Movement" (2023), Tri koncertne studije (2024) i "Ditiramb" (1983).

image

Пуна сала публике

-фото: крсто вуловић

Kako navode, preksinoćnji koncert svima koji su bili prisutni ostaće dugo u pamćenju, kao i samom umjetniku. Intimna atmosfera, raznovrstan program i ubjedljiva interpretacija umjetnika učinila su ovo veče nezaboravnim. Gekić je publiku pažljivo vodio kroz program upućujući na priču odnosno inspiraciju koja stoji iza naslova svake kompozicije. Jako je interesantno bilo upoznati umjetnika i iz drugog, stvaralačkog ugla, istakli su iz pres službe KotorArta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 05:46