Gekić u Kotoru / -KRSTO VULOVIC
13/08/2024 u 10:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Piјanista Kemal Gekić predstavlja svoje kompozicije

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Don Brankovih dana muzike, organizuje koncert jednog od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemala Gekića, koji će u utorak, 13. avgusta, u Crkvi Svetog Duha sa početkom u 21 čas, u Kotoru imati svjetsku premijeru cjelovečernjeg autorskog koncerta

Koncert јe naslovljen "Gekić svira Gekića". Na programu će se naći kompozicije koje je Gekić komponovao u periodu od 1981. pa sve do 2024. godine. Posebno se ističe melodrama, komponovana 2023. godine - "Smrt Smail-age Čengića", po istoimenom epu Ivana Mažuranića, gdje će se u ulozi naratora ovom vrsnom pijanisti na sceni pridružiti i Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.

Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik kompanije "Stenvej" i doživotni član Američkog Listovog društva, prepoznatljiv je po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC sa Transcedentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.

image

Gekić tokom masterklasa

-KRSTO VULOVIC

Pored pijanističkog resitala, Gekić provodi vrijeme u Kotoru na KotorArt akademiji, prenoseći dragocjeno znanje i iskustvo na mlade studente. Majstorske radionice traju od 10. do 14. avgusta, kada će se festivalskoj publici predstaviti i polaznici radionica, na koncertu u Crkvi Svetog Duha, sa početkom u 19 časova.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:08