Перуновић и Пићурић / -фото: сергеј забијако
20/08/2024 u 13:46 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Klasika treba izaći iz koncertnih sala

Crnogorski kompozitor mlađe generacije, Milivoje Pićurić, predstavio se poklonicima muzičke umjetnosti, u okviru festivala "Barski ljetopis"
image

Музичари на сцени

-фото: сергеј забијако
Na Maloj sceni u Starom gradu, publika je imala priliku da čuje pet Pićurićevih kompozicija koje su nastale u posljednje tri godine - "Air" za gudački kvartet, "Eleusa" za violinu i klavir, "More moje" za mecosopran i klavirski kvintet, "Titex Intro" za gudački kvartet i, premijerno, "Crveno sunce" za klarinet i klavir. Pićurićeve kompoziciјe izveli su: Novak Pavličić (klavir), Igor Pejović (violina), Stefan Pavićević (klarinet), Marija Mitrović (klavir), Lorena Janković (mecosopran) i gudački kvartet u sastavu Dušan Obrenović, Luna Kostadinović, Uroš Lapčević i Vladimir Drobnjak, saopštava festivalska pres služba.

Moderator večeri, kompozitor Aleksandar Perunović je istakao da bi o muzici trebalo više da se razgovara, te da bi događaji kakav je ovaј koncert trebalo da budu praksa. U Pićurićevim djelima Perunović uočava stilsku raznolikost – od postminimalizma, preko neoklasicizma do smirenijeg zvuka tj. ultrastatičnosti. Pićurić јe, dodao јe on, "lirska varijanta" kompozitora koja, i kad ima kulminaciju, nema agresiju, kontroliše sve kako treba. Pićurićeva muzika, po njegovim riječima, ide na varijantu intuitivnog, spontanog.

– Milivoje je harmoničar, njegova vertikala je jako interesantna, on pridaje važnost vrlo često melodijskoj liniji, aspektu koji je meni u drugom planu, i to je, obično, posljedica sticaja okolnosti, a ne pravljenja djela. Dobro je što ne pišemo svi isto, jer bi postali epigoni trenutnog stilskog opredjeljenja, podražavaoci trenutnih tekovina - rekao je Perunović.

image

Музичари на сцени

-фото: сергеј забијако

Pićurić јe otkrio da je cilj pisanja minimalističkih kompozicija bilo približavanje publici jednom dramaturgijom koja traje od početka do kraja, te da je to otvoreno pitanje kojim se treba baviti. Što se stanja u muzici tiče, smatra da je bolje nego ikad.

– Imamo kompozitora i izvođača više nego ikad. Trebalo je, ipak, preživjeti prošlo vrijeme, izdržati da se klasikom bavimo ovdje gdje se sve svodilo na zbjegove, intelektualce, ljude koji stvaraju za sebe. Muzika bi trebalo da čovjeka čini nježnijim, a ljudi su ovdje nemuzikalni. Doduše, muzika nije ni mogla da se razvije u zemlji koja je bila zemlja ratnika, odbrane, gladi... Razvili su se književnost i slikarstvo za koje su potrebni olovka i kist, dok je za ovo bilo neophodno zanatsko obrazovanje i infrastruktura - rekao je Pićurić dodajući da je period SFRJ bio bogatiji muzički. Kompozitor јe poručio i da bi klasična muzika danas trebala da "izađe" iz koncertnih sala. Napominje i da nedostaјe muzičke kritike.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 16:02