PUBLIKA I ŠEHIĆ NA „BARSKOM LEJTOPISU” / -FOTO: SERGEJ ZABIJAKO
19/08/2024 u 12:49 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Proza јe ogromno boјno polje

Posljednji događaj književnog segmenta "Barskog ljetopisa" bila je prva crnogorska promocija romana "Cimetna pisma, dijamantna stvorenja" Faruka Šehića. Knjiga jednog od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih autora predstavljena јe u Narodnoj biblioteci i čitaonici "Ivo Vučković", navodi festivalska pres služba

Moderatorka večeri, književna kritičarka i selektorka književnog segmenta "Ljetopisa" Dragana Erjavšek ističe da je nova Šehićeva knjiga hibridni roman, roman lavirint, kako ga je nazvao književni kritičar Denis Derk.

– Ovo je književni vrtlog u kojem se snalazi kako ko umije, u koji ulazimo nespremni, izlazimo još nespremniji, ali bogatiji za tuđa iskustva koja se poklapaju sa našim, za gomilu omaža, nešto muzike koju smo, možda, donekle, i zaboravili i za gorčinu koju smo prepoznali kao svoju, iako joj je autor obukao svečano ruho. Prije svega, ovo je roman o ruševinama, bukvalno i metaforički, o novom rađanju koje u ovom slučaju nije isključivo iz pepela nego i iz vode; roman o obnavljanjima, o nastavljanju i pomalo o ljubavi - navela je Erjavšek.

image

faruk šehić

-FOTO: SERGEJ ZABIJAKO

Pisanje romana počeo na Cetinju

Pisanje romana "Cimetna pisma, dijamantna stvorenja" započeto je na Cetinju.

– Dobar dio knjige napisan je u kući gazde Peja, gdje sam bio na rezidenciji, išlo mi je veoma dobro uz kafu i šampitu u "Gradskoj kafani" i tačno se sjećam koje sam dijelove tamo pisao - kazao je Šehić uz podsjećanje da knjiga ima 11 krajeva te da se čitaocu ostavlja mogućnost da bira svoj kraj.

Šehić je naglasio da je zadovoljan svojom novom knjigom, ali da često razmišlja kako će djelovati pojedinačno na čitatelje. Puno ima stvari u toj knjizi – puno tema, motiva zaključaka, pitanja, likova, toponima, navodi Šehić.

– Problem sa pisanjem romana je u tome što se može beskrajno pisati. Ali jednom moraš stati, a bitno je imati osjećaj kad treba stati. Sa poezijom je drugačije. To je mala forma, izbrusiš dijamant i ne možeš dalje, dok je proza ogromno bojno polje - kazao je Šehić.

Iako je u priči koristio svoja i ratna iskustva drugih ljudi, sve je umotano u naučnu fantastiku.

– Problem sa ratom i sa tragedijom je u tome što se oni ulivaju čak i u one koji smatraju da ih to ne zanima. Negativne stvari 1990-tih su nastale kao posljedica nesuočavanja s prošlošću nakon Drugog svjetskog rata i kao posljedica nerazjašnjavanja mnogih tragedija. Bitno je suočavati se sa prošlošću, bez obzira na to koliko ona bila teška - smatra Šehić.

Objasnio јe i zbog čega romantizuje i glorifikuje ruševine, kao i o ljudima koji preživljavaju na tim ruševinama, koji su saživljeni sa srušenim svijetom.

image

faruk šehić

-FOTO: SERGEJ ZABIJAKO

– Naišao sam na eseј ruske teoretičarke Svetlane Boym "Ruinophilia: Appreciation for Ruins", momentalno sam se zaljubio u taj esej i uvidio da je to nešto što postoji u meni ali što još nisam artikulisao. Boym smatra da je ruinofilija (ljubav prema ruševinama) nostalgija za vremenima i prostorima koji nisu postojali. Zvuči čudno ali sam shvatio da ja to volim. Prazni, napušteni gradovi, ispražnjeni od ljudi, imaju u sebi neku draž. Ko želi da razvije svoju intimu, mora biti sam - smatra Šehić, dodajući da je kao učesnik rata u Bosni volio da šeta gradom nezavisno od toga da li padaju granate ili ne, osjećajući veliku bliskost sa kućama koje su napuštene, razgolićene, a prije rata su bile nedodirljive.

– To su bili postapokaliptični pejzaži i zato je i ova knjiga postapokaliptična. S obzirom na to da se rat stalno obnavljao, ona je uvijek u nekom grču, u svijetu koji se rastvara, u ruševinama. A taj Grad o kojem sam pričao, u potpunosti se obnovio fizički, ali nikad neće biti onakav kakav je bio prije rata, jer nema ljudi koji su tu živjeli, a nemoguće je vratiti ih - istakao je Šehić.

Odlomke iz romana je čitala Nikoleta Dabanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:23