Olga Tokarčuk dobitnica ”Književnog plamena” / -/
10/08/2023 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Književni plamen" za nobelovku Olgu Tokarčuk

Internacionalna nagrada "Književni plamen" biće uskoro dodijeljena u Crnoj Gori, a o mjestu i tačnom terminu će javnost biti naknadno obavještena, navodi se u saopštenju dostavljenom mediјima

Žiri za dodjelu nagrade "Književni plamen" koji predvodi njen prvi dobitnik i od tada njen saosnivač i predsjednik, slavni nobelovac Mario Vargas Ljosa, a u kojem su vlasnik "Nove knjige" i saosnivač nagrade Predrag Uljarević, akademik Siniša Јelušić, profesori Sonja Tomović Šundić i Aleksandar Jerkov, usaglasio јe jedinstven sud da u 2023. godini nagradu dodijeli istaknutoj književnici i dobitnici "Nobelove nagrade" za književnost 2019. godine, poljskoj, evropskoj i svjetskoj književnici Olgi Tokarčuk. Internacionalna nagrada "Književni plamen" biće uskoro dodijeljena u Crnoj Gori, a o mjestu i tačnom terminu će javnost biti naknadno obavještena, navodi se u saopštenju dostavljenom mediјima.

Romani i proza Olge Tokarčuk već godinama i kod nas, u Crnoj Gori, i okruženju, omiljena su lektira onih koji znaju šta je prava i velika književnost. Tokarčuk je pisala romane i priče, poeziju i eseje, libreto i scenario, nosilac je više počasnih doktorata i psiholog okrenut Jungovoj školi, što je ostavilo traga u njenom djelu, osnivač svoje fondacije i društveni aktivist koji smjelo ulazi u otvorene sporove nastojeći da ideju demokratije i ljudskih prava uzdigne na viši nivo.

- U njenoj prozi žiri je prepoznao poetiku stalne projmene i novog istraživanja, smjelost da se uprkos uspjehu prethodne knjige sa svakim novim poduhvatom krene u nepoznato, veliku širinu žanrovskih transformacija i istraživanja neuralgičnih tema važnih za Poljsku, Češku i Njemačku, za Evropu graničnih pojaseva i situacija, za njenu istoriju i savremenost, različite jezike, tradicije i običaje koji u nekadašnjoj i današnjoj Srednjoj Evropi ostavljaju svoj moćan i ubјedljiv trag i predstavljaju nasljeđe koje valja štiti kao oblik jednog posebnog bogatstva. U našim prilikama i promjenama kroz koje prolazimo, u dijalogu sa velikim djelom dobitnice "Nobelove nagrade" za književnost i druge književnice dobitnice "Književnog plamena", u rasponu koji je nagrada već opisala povezujući različite kontinente, zemlje porijekla i mjesta u kojima žive i djeluju dobitnici "Književnog plamena", možemo naći veliku podršku da se uz veliku književnost smjelo ide naprijed - navodi se u odluci žiriјa.

Poslije prvog dobitnika i utemeljivača nagrade Marija Vargas Ljose, "Književni plamen" je došao u ruke još sedam izuzetnih svjetskih pisaca ‒ Klaudija Magrisa, Orhana Pamuka, Adama Zagajevskog, Margaret Atvud, Gabrijela Zaida, Irene Valjeho i Havijera Serkasa.

image

Uručenje nagrade "Književni plamen" Havijeru Serkasu

-SRDJAN BOLJEVIC

Žiri je sa zadovoljstvom ocijenio da posliјe pauze koju je izazvala pandemija korone, "Književni plamen" nastavlja da u Crnu Goru dovodi najznačajnije evropske i svjetske pisce i krupnim koracima vodi kroz bolji književni 21. vijek i tako daje primјetan doprinos procesima koji se odvijaju u crnogorskom društvu i državi danas.

- Upravo u duhu osnovnih postavki nagrade "Književni plamen", zasnovanih na istoimenom tekstu Ljose, književnost i njeno promovisanje su dio napora da živimo u boljem svijetu ravnopravnosti i tolerancije, jednakosti i prosperiteta, zaštite prava svih stanovnika i slobodnog ispoljavanja svih stavova, uzajamnog razumijevanja i, prije svega, očuvanja mira. Dok plamen rata proždire živote, žiri i njegov predsjednik traže književnost kojoj su posvećeni mir, sloboda i ravnopravnost - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:00