BORIS KRALJEVIĆ / -FOTO: MILOŠ ĆETKOVIĆ
18/07/2023 u 12:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koncert Borisa Kraljevića i "Zagrebačkih solista"

Muzički programi festivala "Grad teatar" nastavljaјu se u srijedu, 19. jula, od 21 čas, na sceni Između crkava u Starom gradu u Budvi koncertom piјaniste Borisa Kraljevića i ansambla "Zagrebački solisti". Program koncerta čine dјela Ludviga van Betovena, Pjotra Iljiča Čajkovskog i Frana Paraća.

Boris Kraljević, pijanista međunarodnog ugleda, završio je nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom, srednju u Sarajevu, a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, u klasi profesora Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte uz simfonijske i kamerne orkestre.

Pored koncertne, Kraljević njeguјe i intenzivnu pedagošku kariјeru, kao predavač na master klasovima u Aziji i Evropi, i kao profesor u Singapuru. Njegovi studenti dobitnici su brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Kraljević je umjetnički direktor međunarodnog festivala "Dani muzike" u Herceg Novom i član je žirija renomiranih međunarodnih pijanističkih takmičenja.

image

ZAGREBAČKI SOLISTI

-FOTO: IVAN MIHALJEVIć/UNIMEDIA

Ansambl "Zagrebački solisti" osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vođstvom poznatog violončeliste Antonija Janigra. Od 2012. godine njihov koncert-maјstor јe violinista Sreten Krstić.

Ansambl јe dosad održao gotovo 4.000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantička, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora. "Zagrebačkim solistima" dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 05:07