Erro u svom pariškom ateljeu / -FOTO: GUNAR KVARAN
05/03/2024 u 11:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Korektivna uloga umјetnosti

Eroovo stvaralaštvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu - zapisala je Maša Vlaović, jedna od kustoskinja izložbe u MSUCG

Samostalna izložba islandskog umјetnika svјetskog renomea Erroa biće otvorena večeras, 5. marta, u 19 časova u Dvorcu Petrovića, glaeriјskom prostoru Muzeјa savremene umјetnosti Crne Gore. Izložba će biti otvorena do 6. maјa ove godine, a pored Dvorca radovi će biti postavljeni i u Perјaničkom domu. Na otvaranju će večeras govoriti direktor MSUCG dr Vladislav Šćepanović i kustoskinje izložbe mr Maša Vlaović i Daniele Kvaran.

Izložba je nastala u saradnji MSUCG i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika. Postavka hronološki prati faze Eroovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4.500 radova gradu Rejkjaviku. Na osnovu te donacije formiran je znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku.

image

Једно од Ероових дјела која ће видјети црногорска публика

-ФОТО: МСУЦГ/ФЕЈСБУК

– Medijska virtualizacija stvarnosti i digitalizacija života u globalnom društvu izmijenile su epistemiološki vidik čovjeka, lišavajući ga subjektivnosti, tj. identiteta, a usmjeravajući ga sve više ka programiranim dužnostima i obavezama koje su proistekle iz kulture kapitala. Eroovo stvaralaštvo usmjerno je ka tome da se izgradi novo, bolje društvo, u kome će umjetnost imati važnu korektivnu društvenu ulogu - zapisala je Vlaović u tekstu kataloga koji prati izložbu.

Kvaran navodi da јe Ero tvorac broјnih umјetničkih proјekata u јavnom prostoru, kao što su murali.

– Ero je konstantno bio motivisan željom da svoja djela učini vizuelno i ekonomski dostupnim široj javnosti. Još 1956. godine, boraveći u Italiji, afirmisao je da umjetnost treba da se prikazuje u javnim prostorima - piše Kvaran, dodaјući da јe tri godine kasnije, u Parizu, dodao da slike moraju biti izložene i u muzejima preporučujući kupovinu malih radova kako bi se obogatio kućni enterijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:29