Плакат за изложбу / -МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВА
02/09/2024 u 09:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

"Krugovi Mediale"

Muzeji i galerije Budve organizuјu večeras, 2. septembra, u 20 časova u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" otvaranje kolektivne izložbe "Krugovi Mediale/Circles of Mediala"

Kustos izložbe „Krugovi Mediale” je mr Senka Subotić. Na otvaranju će biti upriličen performans na izvod iz teksta Leonida Šeјke "Traktat o slikarstvu", a, izvešće ga učesnici izložbe Predrag Peđa Todorović i Jasna Opavski, koja će i otvoriti izložbu.

"Krugovi Mediale" je izložba slika, mozaika, crteža i grafika na kojoj učestvuju: Vesna Opavski, Jasna Opavski, Bisenija Tereščenko, Slavomirka Caka Kovačević, Slavica Mijović, Kristina Pirković, Rade Ratko Vujačić, Ivan Đurišić, Željko Đurovićko, Mladen Đurović, Stanko Zečević, Ranko Krstajić, Predrag Peđa Todorović, Goran Ćetković i Miroslav Miro Šuković. Izložba ne samo što јe omaž članovima Mediale, ujedno je i omaž nedavno preminulom Milošu Filipoviću Fići, čiji se radovi nalaze na ovoj izložbi, a jedan je od osnivača "Muzeja štafelaja".

Izložba "Krugovi Mediale" je nastavak projekta i izložbe pod nazivom "Pisma Mediali" koju je organizovao beogradski "Muzej štafelaja", a u saradnji sa Udruženjem "Uroš Predić" iz Švajcarske i Galerijom "Krug" iz Budimpešte. Koncept izložbe na temu "Pisma Mediali" kao i ove, "Krugovi Mediale" svojevstan su omaž slikarima i članovima grupe "Mediale", a povodom 60 godina od objavljivanja knjige "Traktat o slikarstvu" 1964. Leonida Šeјke, jednog od osnivača grupe i najproduktivnijeg teoretičara Mediale, nagrađene Nolitovom nagradom.

Od novembra prošle godine, radovi su putovali iz Beograda preko Budimpešte, zatim izloženi u galeriji "Krug", pri Palati Tekelijanum u centru Pešte, do Cuga, u Švajcarskoj, a putovanje završili izložbom u Beogradu, u Kući Đure Jakšića, u organizaciji, pomenutog "Muzeja štafelaja".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 08:17